28 november 2017

Stage-Mom.

Konståkningstips for dummies 😀

Det här med att vara Stage Mom är ett ganska tufft liv emellanåt. Inte bara det att det är ett heltidsjobb att hämta/lämna/titta på träningar, följa/köra på tävlingar, göra diverse arbetspass för de olika föreningarna och fixa all utrustning, det riktiga jobbet är detta med den bristande kunskapen. Jag kanske inte kan nånting, men måste just därför lära mig allt inom det området - hur skall man annars kunna stötta, ge tips och fixa rätt grejer?

Ta tex konståkningen - jag har alltid älskat att titta på det på tv men mina kunskaper var noll. Visst, jag kan lära mig att sy dräkter om jag får svära över det mkt svårarbetade tyget men dräkter gör ju inte åkarna duktiga direkt.

Det finns tex tusen skridskor att välja på. Vilken nivå är åkaren på? Vilka hopp klarar de av? Hur breda/långa fötter har de? Vilken pjäxa? Vilken skena? Hur mycket slipmån finns det? Det är hur mycket som helst! Vi har kört på Edea som är prisvärda, första setet Brio är prisvärt för 990, sen blev det Motivoset för 1600 och just nu har båda fått hem detta set...


Givetvis beggat! 😁 Tack och lov för alla konståkningsforum på Fejjan där man kan sälja/köpa, fötterna växer ju konstant och skon får vara max 1 cm större än fot för att undvika skador. Har man "otur" kan man alltså få byta flera ggr/år. Viktigt att tänka på är att skon inte är knäckt eller veckad på nåt sätt och att skenan har åtminstone 2mm tillgodo på slipmånen. Gäller att förvara skridskorna rätt (helst stående) för att undvika skador, torka av noga efter varje träning (aldrig element) och använd mjukskydd i väskan.

Bli inte avskräckta för beggade skrillor som har massor med skavmärken etc, så ser alla åkta skridskor ut och det säger ingenting om kvalitén. Nya skridskor är ofta fula redan efter två, tre åk - åtminstone för det yngre gardet. Finns speciell tejp att använda för att skydda mot skav. Slipa bara hos tex den egna klubben, vanliga "hockeyslipare" fixar inte konståkningsgrejer. Lär dig knyta rätt - skon ska sitta hårdast i mitten, resten ska inte dras åt för mycket.


Om man ens ska ha en vettig chans att bli duktig eller åtminstone åka skadefritt, så köp aldrig vita skridskor på en vanlig sportaffär! Inte ens för hobbyåkning är de lämpade, de har inget stöd alls för foten och helt värdelösa. Vill man lära barnet åka skridskor så köp istället klassiska hockeyrör som är mycket bättre. De billiga vita bör förpassas till närmsta eldstad! Nybörjare på skridskoskola behöver då inga taggar eller nånting, jag tycker det är bäst att börja lära sig skridskogrunderna på hockeyrör, SEN kan man avancera till trixiga skrillor.

Ja, jag lär mig nya saker varje dag! Det krävs både massor med engagemang och massor med tid för att vara en bra, stöttande förälder men det signade jag upp för när jag skaffade fyra ungar. Det är det som gör en till en förälder tycker jag  - att man själv klarar av att ta ett steg tillbaka och istället sätter barnens intressen främst. Jag har levt mitt liv tillräckligt, nu är det deras tur. Jag sätter mitt eget ego på paus ett par år och lyfter fram dem istället. Det kommer att komma en dag då jag kan använda mer tid till mina egna intressen men småbarnstiden är inte rätt tid 😁