29 april 2014

Gastroskopi - check!

Idag var det dags för gastroskopi. Ni vet, de skickar ner en kamera med slang via munnen. Det var en mycket sammanbiten Fru Högdahl som kom in på specialistavdelningen.

Sköterskorna gick igenom allting, men när de väl tog fram slangen som skulle ner så brast jag ihop i gråt likt ett litet barn. Den var mycket tjockare än väntat & skrämde slag på mig!

Blev erbjuden lugnande som jag innan hade tänkt be att få (vissa sjukhus ger även svalgbedövning), men när jag väl skulle få det så tänkte jag "va fan, det är väl bara att bita ihop & köra på!" Så, jag sket i det.

Medan jag låg ner på sidan så körde de ner den där enorma slangen genom munnen & långt ner i magen. Jag hulkade konstant av spyreflexerna & det spände ganska ont därnere i magen när de höll på. Försökte febrilt få ordning på andningen då jag nästan hyperventilerade av skräck & obehag.

Fördelen var att det gick fort. Kanske 3-5 minuter? Det var verkligen inte behagligt på nåt sätt, det var sormigt & jag kände att jag nästan var i panik under undersökningen - jag hatar att vara utan kontroll & bli "påtvingad" saker.

Men, jag överlevde. Ifall nån läser detta som själv ska göra sin första gastroskopi så kan jag säga som så att JA, det är läskigt, men det är faktiskt överkomligt. Ser väl inte framemot fler gånger, men måste jag göra det igen så kommer jag att känna mig mycket lugnare nu när jag vet vad jag har att vänta.

Det var iaf fruktansvärt skönt när de äntligen fick ut slangen igen så magen slutade spänna & andningen blev normal.

Dock var jag i sån panik att jag bara blundade medan jag försökte andningsfokusera, så jag såg ingenting på tv-skärmen. Det var en miss, hade kanske varit roligt att se hur man ser ut inuti?

De hittade då inget fel som de kunde se, men de har tagit prover på tolvfingertarmen som kommer senare så vi får väl se om de är ok.

Var inte rädda, ni klarar det här! ;-)