10 september 2012

Om att ha "grov benstomme".


Vi pratade om detta häromdagen & skrattade så vi kiknade. Ni minns väl hur det lät i skolan "Jag är inte tjock, jag har bara grov benstomme"...

Detta måste ju vara tidernas mest välanvända & seglivade myt någonsin. Vars kommer detta ifrån? Det måste ha varit välmenande mödrar som sagt det till sina små rultor.

På senare år har jag tänkt på detta. Vad är en normal benstomme & hur vet man att man har en onormalt grov? Har de genomgått någon form av röntgen där läkare uttryckligen sagt att "Oj, du har mycket större benstomme än normalt!". Vad är egentligen benstomme, är det skelettet vi pratar om? Ordet benstomme dyker liksom endast upp just i detta sammanhang.

Googlade & hittade både de som hävdar att det är sant (familjeliv & andra hysteriska  sidor iof) &  sidor som t.ex. denna som hävdar att det inte finns - känns ju dock som tränings/doktorssidor är mer trovärdiga än forum där andra med "grov benstomme" bara håller med varandra.

Jag inser ju direkt att det inte finns. Med benstomme anses tydligen skelettet, det som bygger upp kroppen & den är ju procentuell med längden med viss differens. Att skylla 20 kgs övervikt på att man möjligtvis har nåt kilo tyngre benstomme än annan likvärdig människa går ju knappast.

Dock råder det kanske en generell missuppfattning också? Kanske menar folk att benstomme är samma sak som kroppsbyggnad? Då blir det ju faktiskt lite mer förklarligt för kroppstyper finns det ofantligt många av & även om man inte bara kan skylla övervikt på sin grövre kroppsbyggnad så tycker då åtminstone jag att kroppstyper kan verka ganska genetiska. En del är sportiga & ändå runda, andra är lata & smala, nog måste någonting ligga i generna i många fall.

Sen har vi ju de här fallen med två gravt överviktiga föräldrar som har ett överviktigt barn. Där tror jag inte att det ligger i generna, utan där ligger det i uppväxten. Serverar föräldrarna bara pizza & läsk varje dag så drabbar ju det dåliga levernet även barnet givetvis & det är definitivt inte genernas fel.

Men, det var inte det jag överhuvudtaget var intresserad av att skriva om. Jag ville bara återta minnet om myten som aldrig dör - "den grova benstommen".

Inga kommentarer: