01 april 2012

LÅNGT om husköpet.

Som sagt, vi har tittat på kanske 30 hus varav det var ca 3 vi gillade & det vi köpte nu var ett av dem. Det är svårt med hus, även om de kan vara topprenoverade till ytan så får man istället skallebang av allt mögel i källaren etc. Alltid är det nåt...tills nu!

Vi hade krav, men som alltid måste man kompromissa då det aldrig finns ett perfekt objekt.
1. Minst 4 sovrum, helst 5.
2. Varmgarage, helst dubbelgarage
3. Så centralt som möjligt
4. Söderläge på tomten
5. Inget renoveringsobjekt, tillräckligt ok ska det vara så man kan flytta in direkt utan att otrivas
6. Absolut inte el-uppvärmt, helst fjärrvärme
7. Absolut ingen källare
8. Helst enplansvilla
9. Det ska vara i ett "riktigt" kvarter
10. Så billigt som möjligt. (Nog kan vi köpa ett dyrare hus om vi verkligen skulle fastna för det, men Högdahls resonerar såhär "vi vill inte bara bo, vi vill leva också". Det är en jäkla skillnad på månadskostnad om man lånar 1.5 eller 2 miljoner)


Alltså, detta var bara våra "enkla" grundläggande krav så ni förstår ju att det varit nästintill omöjligt. Även om vi gått ner på olika krav så har det ändå alltid i slutländan blivit ovärt att kompromissa.

Så, vad fann vi då? Jo, något så otippat som ett parhus. Nu sitter det ihop med ett annat hus med garage emellan & dessutom är det ett hörnhus.

1. Det är 4 sovrum + ett mindre allrum uppe. Perfekt! Allrummet funkar perfa som syrum.
2. Det är varmgarage + en carport (!)
3. Det är i Djupviken, mitt favoritområde som är relativt nära stan.
4. Tomten lämnar tyvärr mycket att önska & helt ärligt så vet vi inte hur den ser ut eftersom det var sjukt mycket snö där. En väldigt liten sluttande tomt om än söderläge, men samtidigt, ingen av oss är intresserade av trädgård så vi valde att skita i detta enda fel.
5. Väldigt fräscht inuti, inte det senaste, men det är inte 90-tal vi snackar om heller. Neutralt!
6. Fjärrvärme
7. Ingen källare
8. Tyvärr inte enplans, men tvåplans här funkade faktiskt ypperligt
9. Ett riktigt tätbebott & eftertraktat område
10. Med tanke på skicket på huset samt att det ligger i ett område där många vill bo just nu så fick vi det riktigt billigt tycker vi. När allt var "klart" så dök dock en otippad budgivare upp så plötsligt fick vi betala 100 000 mer men jaja.


Sen måste jag ju räkna upp alla bonusar, sånt vi inte ens drömde om att vi skulle kunna få! Det är som sagt även en carport & lekparken ligger på backen precis ovanför huset. Vi som inte vill ha grannar rakt bakåt är alltså toknöjda! Den lilla toaletten är helrenoverad i vit mosaik med knallröd inredning, helgrym! Våtrummet på övre plan är inte nygjort, men har renoverats neutralt på senare år så nog kan man ändå räkna det till fräscht. Det har ett bubbelbadkar också! Sen är hela huset ombyggt i flera steg, så det gamla garaget är nu en nyrenoverad tvättstuga i klinker (bara en småbarnsmamma kan förstå glädjen i en tvättstuga) med dusch OCH bastu. Sen är det ett inglasat uterum med infravärme på baksidan samt en solterass på framsidan. Köket är även helt ok, inte drömplanlösningen men funkar riktigt bra ändå. Finns helt klart utrymme för min köksö som jag drömt om i säkert 15 år. Bara ett stenkast bort längs strandpromenaden är fårösundet med sandstrand & badplats dessutom!


Det var varudeklarerat när vi köpte det, men vi läste att man ändå bör besikta själv så vi lejde en egen besiktningsman också. I stort sett fick huset inga kostsamma anmärkningar alls. Vi kommer iaf att måsta  leda bort stuprännorna från huset i sommar. Sen har golvläggarna misslyckats lite i bastun gällande nån fuktspärr, men båda besiktningsmännen säger att det långtifrån är något akut då det inte är så stor chans att det ska bli nån fukt där, men det finns en varningsanmärkning så det är något vi kommer att försöka ordna så fort vi får möjlighet. Rent estetiskt så är det bara trappen som kommer att målas vit direkt så sölet är gjort när vi flyttar in så kan vi ta resten när vi har lust & ideér, inget är som sagt akutfult alls, det är endast hallen som inte blivit nytapetserad.


Sen verkar det vara en Hanna2 som bor i huset. Där jag ska ha mitt syrum hade hon själv sina maskiner & massor med skåp sprängfyllda av tyger. På stringhyllorna huserade Berså & medan retrotapeten fanns i vardagsrummet så var toan hårdrocksröd. Det måste vara ödet alltså.


Inget extraordinärt alltså, men vi är sjukt nöjda! Nu hoppas vi att dagarna fram till juni passerar fort!

2 kommentarer:

kajjan sa...

Åh va spännande, låter kanon! =)

Linda sa...

Men åh, det låter ju toppen! Förstår att ni är sjukt nöjda, det verkar som om ni fick allt ni ville och lite till (om man nu bortser från tomten)! Grattis igen!! :-)