26 april 2012

Historien om...


Tam Tam-pallarna som jag köpte är som sagt en gammal klassiker. En plastpall som är både stapelbar & ergonomisk. Eftersom den är så liten & nätt så kan man likväl använda den som bord & den passar lika bra inomhus som utomhus.
Den designades 1968 av fransmannen Henry Massonet & Henry hade inte ens för avsikt att göra en "trendgrej". Han gjorde bara en stol åt sig själv för att ha på fisketripper, den var lätt att bära med sig & så kunde han förvara små saker inuti den. Sedan började han dock tillverka dessa pallar som han försökte sälja till andra fiskare, men det var en blygsam succe.
Men så hände det. Brigitte Bardot fotades för en tidning & på bilderna sitter den tidens hetaste kvinna på en Tam Tam. Det blev en omedelbar succé, inom 5 år hade Tam Tam sålt i över 12 miljoner exemplar & Henry omnämndes i Guiness rekordbok för sin bedrift.
Tam Tam var billig att tillverka men oljekrisen 1973 gjorde att tillverkningen blev mindre kostnadseffektiv. Pallen klarade sig ur den värsta krisen, men sen kom dödsstöten i & med 80-talets intågande - den blev omodern & tillverkningen lades ner.
Senare ringde Branex, en lågprismatvarukedja. De frågade intresserat om dessa stolar men att de skulle gå till nyproduktion var mycket tvivelaktigt.
Men storyn fick ett lyckligt slut. Sacha Cohen (Borat, Ali G) som samlade på 70-tals prylar ropade 2002 in en Tam Tam-pall på en auktion. Han blev så förtjust att han frågade om han fick dess tillverkningslicens & POFF - Tam Tam återuppväcktes från de döda & blev återigen en designklassiker.
De tillverkas fortfarande i samma fabrik & i samma formar som ´68. Den enda skillnaden mellan de nya & originalen är att de nytillverkade finns i många fler färger.

Henry Massonnet förstod dock aldrig riktigt själv hypen;
"You didn´t have to be a genius to think of it"

Så nu vet ni varför jag är så förtjust i dessa ting! Dock så ska de vara färgsprakande & så lika så originalet som möjligt, de nya trendfärgerna är inte riktigt min grej & vit/svart tillför ingenting tycker jag.