19 april 2012

Det här med macarons.

Jag är som sagt absolut ingen som bakar & har mig, skulle aldrig ens drömma om att öppna en "Leila bakar"-bok som 90% av kvinnorna i Sverige äger. Jag tycker det är skittråkigt att baka & jag är inte alls speciellt förtjust i fikabröd heller, det är väldigt sällan jag tycker att något är riktigt gott. Oftast är det bara sött & sliskigt & inte att förglömma, ett helsike att städa upp! En nackdel att aldrig ha fika är förstås att man saknar det när man väl skulle behövt det, men en fördel är ju förstås att jag aldrig har problem med vikten heller. Personligen tror jag att fikabröd är den största boven i folks viktuppgångar, det är ju bara jäst, mjöl, och socker-socker-socker.
Well, för att komma till saken. Trots allt detta så har jag ju fattat att macarons är bland det trendigaste som finns i fikabrödsväg just nu. Nu läser jag iof inte en enda trendig blogg, men jag har ju hamnat på sådana med jämna mellanrum & på alla dessa ställen dyker dessa färgglada trendkakor upp.

Häromdagen när jag steppade in på ett kondis så fick jag dock syn på ett fat med dessa skapelser & jag kunde inte motstå att köpa en blå & en rosa. Tänkte att ungarna skulle gå bärsärk över så spännande kakor & dessutom fick jag för en kort stund känna mig som en trendkänslig lattemamma.


Men allvarligt...FY så vidrigt! Ingen i familjen kunde äta dem, inte ens maken som vanligtvis är en slasktratt. Det smakade bara rent socker med bismak av mandel & vi fick kasta dem i komposten direkt.

Så, jag undrar förstås vad som är grejen med dessa hypade skapelser? Är det som med allt annat, bara statusen? Typ; "huvudsaken är att de är snygga & blir en kitschig accentfärg till mina vita assietter".


Bullmammor är helt klart bättre än macaronmorsor.

5 kommentarer:

Sofia sa...

Jag kan förvisso tycka att de är rätt goda(har dock bara provat ekbergs), men det beror väl på att jag är en sockerjunkie.

Men jag tror att det är som du säger; folk bakar dem för att det är trendigt och de blir fina. Ungefär som alla snygga tårtor folk gör nu för tiden med mousser och sugerpaste. De ser ju jättefina ut och fyllningarna låter jättegoda, men sanningen är ju att de alltid är torra, tjocka och smaklösa.

Hanna sa...

Absolut, du har helt rätt!

De här toksnygga sugarpastetårtorna smakar inte alls bra. De är så töra, kompakta & totalt smaklösa att jag personligen inte ens kan äta dem! Hur kunde fikatrenden gå från goda klassiker till nya, snygga totalfloppar? Är det verkligen utseendet som styr allt idag, tom på konditorier?

Cupcakes är samma sak. De ägnar timmar åt att garnera dem så snyggt de kan, men i botten är det likt förbannat en helt vanlig trist muffin. Frostingen i sig är jag sällan imponerad av heller, dessutom kan de ta 30 spänn för en gammal torr muffin bara för att den kallas cupcake.

Det är så sjukt.

Catharina Oderstål sa...

DuÅ här i Umeå säljer dessa små rent stilistiska kakor. Förra helgen köpte jag och honey några smaker efter att ha fått smakråd. Tilläggas kan att J höll på kräkas av sliskigheten i sin som hade smaken caramel. 14 år fick en med hallonsmak och själv tog jag en med lakrits. Hallonmacaronen smakade färska syrliga hallon med bra mix på sötman för att inte tala om lakritsen! Den var to die for om man gillar lakrits! Inte söt lakrits utan mer åt saltlakritshållet. Dagen efter gick jag dit och köpte återstoden av de som fanns kvar. Nämligen enbart 3 stycken. Det hade varit in en kund före mig som köpt 20 st av dessa svarta skönheter. Har hittat ett recept på just lakrits macarons och banne mig om inte ett avbräck i mitt inneboende motstånd mot allt vad bullbak och kakbak innebär och göra ett försök att svänga ihop ett par femton stycken sådana..... :D

Catharina Oderstål sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Catharina Oderstål sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.