19 november 2011

Mrs Blythe.

Jag har alltid varit frälst i Blythe-dockor. Det måste vara min kärlek till kitsch & gamla saker som grundar denna besatthet eftersom jag nu, 31 år gammal, fortfarande skulle vilja ha en Blythe i min hylla.
Vet ni inte vad en Blythe är? Well, de är ganska okända i Sverige. De började produceras i USA av företaget Kenner, men lades ner efter ett år. Runt 2000 så kom en fotobok med dessa dockor & då fick ett ett japansk företag upp ögonen för dem & fick licens av Hasbro (som köpte upp Kenner) att producera dem igen.
Det som kännetecknar dessa dockor är givetvis dess stora huvuden & stora ögon. Dockan mäter ca 30 cm & har nån form av ögla bak i huvudet som kan dras upp & så blinkar dockan & byter ögonfärg. Originaldockorna har specifika smink/ögonfärger, medan de nyproducerade (neo-blythes) finns i alla möjliga varianter.
Ni kan läsa mer ingående på massa Blythesidor & här är en tjej som skriver på svenska också. Priserna är dock det enda som hindrat mig från att bli en crazy-doll-lady. En "äkta" från 70-talet är givetvis svindyr & de nyproducerade går på ca 1000 spänn & uppåt. Lite dyrt bara för en konstig fascination.
Däremot har jag sett att Hasbro släppt  "Blythes loves Littlest Pet Shop". De här dockorna är bara 11 cm & givetvis långt ifrån vad jag gillar med originalet, MEN, i julklapp så tror jag ändå att jag ska leta åt en mini-Blythe var åt mina flickor. De kostar bara 99:-  & hey, jag får nöja mig med det lilla - en aning lika är de ju iaf ;)