03 juli 2011

Vad ska jag bli...?

...när jag blir stor, ska jag bli som far & mor?
Jag har funderat i tvåtusenfemtio banor i hela mitt liv & aldrig kommit till något svar. Det har varit allt från det klassiska veterinär/prinsessa till sjuksköterska, golvläggare etc.

Jag har aldrig kommit fram till något, det enda jag vet direkt är att jag vill jobba med händerna. Sitta & vända papper, kalkylera, omvårdnad etc är inget som egentligen alls passar mig. Jag passar betydligt bättre som hantverkare typ elektriker, rörmokare, golvläggare & sånt. Sånt får mig att trivas, att göra något som ger direkta resultat & stimulerar min rastlöshet.

Jag gjorde ett personlighetstest häromdagen & fick mina tankar bekräftade. Nu har jag inte resultatet sparat men det var det här Myers-Briggs-testet. Hursom, mina karriärsförslag var designer/kostnär etc, bara såna där skapande yrken som inkluderar färg & form typ.

Mina tankar stämmer alltså ganska bra med vad jag är för personlighet, jag är en rastlös skapare med 101 idéer, jag behöver bara jobba på att kunna jobba med dem helt enkelt.

För nåt halvår sedan så hittade jag dock äntligen rätt, jag hittade Tillskärarakademin. Jag skulle dö av lycka om jag fick börja där, MEN med enbart orter som STHLM, GBG & Malmö så skiter det sig rejält. Jag kan inte plugga ett år därnere, hur skulle det kunna gå till? Jag blev så otroligt deppad & är det än.

Jag vill inte bli modedesigner, men jag vill jobba med mönsterkonstruktion, textildesign & sömnad rent generellt. Man skulle nog kunna säga att jag vill bli sömmerska! Det är aldrig dåligt att kunna ett hantverk, jag skulle kunna ha ett eget företag vid sidan om ett ordinarie/tråkigare jobb ifall det inte skulle gå ihop ekonomiskt t.ex.

Sen har jag googlat hela Sverige runt i jakt på olika textil/hantverkslinjer & till slut hittade jag faktiskt en som var ett relativt bra alternativ i Skellefteå. Det var 1 års studier, alternativt bara ett halvår om man skippade vävning - något jag inte är intresserad utav. Det skulle just nu inte vara en omöjlighet, ett halvår kan man fixa på något vis! Sen kan jag ju fortsätta läsa lösryckta kurser som fördjupning i mönsterkonstruktion, screenprint etc hur man vill.

Problemet är bara detta; Jag hittar fan inte åt det igen?! Vad googlade jag för något?! Är det någon som vet vad jag snackar om för skola så HIT ME!
För såhär är det. Jag tänker inte utbilda mig för att bara få ett jobb som ger mig bra betalt, pengar betyder ingenting för mig, pengar gör ingen lycklig i slutändan ändå. Man ska göra något man trivs med för då är det roligt att gå på sitt jobb & då gör man ett bra jobb! Tills vidare kan jag lika gärna fortsätta jobba med "skitjobb" som jag gjort hittills (slaktare, städare, assistent osv),  de betalar mina räkningar utan att jag måste ha 5 års studier & studielån till något jag ändå bara läst för att få ett jobb. Att jag aldrig läst högre studier än gymnasiet har nämligen egentligen ingenting med lathet att göra, det har bara att göra med att jag inte hittat något jag velat läsa! Viktiga beslut tar jag aldrig ogenomtänkt & med tanke på att jag nu tänkt i typ 12 år så känner jag mig rätt nöjd med att jag aldrig hoppat på vadsomhelst baraföratt.

Nu har jag iaf äntligen hittat ett mål att jobba mot & det känns ofantligt bra - bara jag kunde hitta skoleländet?!

5 kommentarer:

Camilla sa...

Kolla upp Dalkarlså Folkhögskola (Bygdeå). Dom har en textil linje som också är uppbygd på det viset. Sen om innehållet är det du söker vet jag dock inte.

Hanna sa...

Jamen tack!!! Nu har jag inte kollat den, men jag är rätt hundra på att det var den jag menade! Bygdeå var det ju, därför jag inte får nån träff på Skellefteå...

TACK!!!

Lopez sa...

Åh vad jag känner igen mig i det du skriver fast jag har massa utbildningar istället för jag inbillar mig att jag vet vad jag vill syssla med, fast sen blir jag uttråkad och kommer på nåt nytt. Just nu är jag ju inne på att bli sömmerska, jag har tröttnat på att tatuera, det har jag gjort i 8 -9 år nu och det är rekord, så länge har jag aldrig hållit på med något tidigare. Huvudsaken för mig är att det är kreativt och att jag kan utvecklas... nu hoppas jag på det här, annars har jag en annan plan och det är att bli tapetserare, och det går ju lite han i hand med sömnad...
Fördelen är ju att jag bor i Sthlm. Finns det inte nån intensiv kurs kombinerat med distans kurs som du kan ta? Studiefrämjandet?
Det bästa vore ju om ni flyttade ner till Sthlm ändå hehe, då hade jag kunnat visa dig alla ofantligt dyra loppisar...

Hoppas verkligen att du hittar nåt som du kan ta! Det jag har sett som du sytt är ju otroligt bra, du har helt klart en stor talang och det måste ju utvecklas!!

Retrophilia sa...

Jag har samma problem, så svårt att veta vad man ska utbilda sej till! Vill också göra nåt kreativt! Konditor, sömmerska, textildesigner eller nånting inom inredning! Jag hade tur som hittade en 1,5-årig utbildning inom textil design, den liknade den som du hittade på Dalkarlså Folkhögskola, förutom att vi inte hade vävning och stickning.
Satsa på en sån utbildning! Man lär sej jättemycket :) Fast det leder nog tyvärr inte till jobb, själv arbetar jag som städare :P Men man har något kul att göra på fritiden iallafall :)

A-L sa...

Förstår precis vad du menar Hanna. Jag har länge funderat på olika silversmeds utb. Finns en del vecko kurser, men dom är nere i Sthlm. Iof är det lättare att åka ned för en vecka, än ett par år, men de känns ändå besvärligt på nå vis.
Jag tycker verkligen du ska försöka göra något av din tallang, du är så duktig på de du gör!