10 april 2011

Frågor förtjänar svar tycker jag.

Ni är många som frågar & undrar om jag säljer kläder, djur etc som jag syr. Nu hade jag tänkt att svara. Det blev ett långt inlägg, så ni som inte känner er berörda kan skippa att läsa :D

JA. Jag har planer på att börja med det på hobbynivå, men just nu är det mycket som skall klaffa som man så säger. Det kommer att komma upp en Till Salu sida väldigt snart (läs; närsomhelst). Dock är det två problem jag har & det första är tidsbrist. Jag har just nu väldigt lite tid att sy alls eftersom donnorna inte ger mig några tillfällen om dagarna & när jag lägger upp en sida så vill jag iaf ha några grejer klara som jag kan lägga upp.Tradera är ju enkelt & bra, men de tar faktiskt ganska hög provison så ifall man vill sälja där så måste man göra ett påslag på eventuella priser & det tanken gillar jag inte riktigt. Men vi får se, jag kanske gör nån mix där.

Sen är det de här med prissättning. Det är otroligt svårt för mig att sätta ett pris på saker & ting, speciellt eftersom jag inte är utbildad på nåt sätt inom sömnad så vissa detaljer tillhör ibland inte alltid toppklass. När jag syr åt mina egna flickor så är det inget jag bryr mig om, men ska jag sälja saker så känns det som att jag vill att det ska vara tiptop. Jag är en liten perfektionist längst inne faktiskt!

Sedan tar det givetvis TID att göra saker. En del saker går snabbare & en del ägnar jag väldigt mycket tid åt. Det mesta material jag använder mig av är förstås vintage & där varierar inköpspris väldigt mycket. Det kan vara allt från en 10:a till några hundringar som ett tyg kostar, sen tillkommer förstås kostnader som fyllning, kantband etc.

SÅ, det är JÄTTESVÅRT för mig att sätta priser. När man tittar på andra sybloggar som syr i samma "genre" så tar de ganska saftigt betalt kan man tycka. När jag själv syr så kan jag dock förstå prissättningen iom att jag vet hur mycket tid som läggs ner på saker, minus vill man inte gå men plusminusnoll är ju ingen större idé heller. Man måste alltså lägga ett pris som ger åtminstone någon som helst lön för mödan, men då kan det lätt skena iväg faktiskt & i andras ögon bli "dyrt". "Dyrt" är ett extra svårt begrepp för mig eftersom jag bara är självlärd & inte behärskar alla tekniker till fullo, då får man verkligen press på sig att det ska vara top notch.. Jag är definitivt mer för design/färg&form än vad jag är för själva sömnaden, sömnad är egentligen bara ett nödvändigt ont för att kunna skapa de idéer jag har i huvudet :D
Dessutom så köper jag aldrig dyra saker själv. Speciellt inte till barn eftersom de har en tendens att förstöras ganska fort & det är alltså den utmaningen jag står för:
Sy sådant jag gillar för ett pris som folk ska känna att de har råd med  & med en kvalité som är accepterbar för köpare, men som samtidigt ger mig åtminstone några 10:or plus i kassan med tanke på den tid & det material som jag lagt ner.

Men, en idé är väl att jag för det första kanske måste sluta haka upp mig själv på att jag exempelvis inte ännu är expert på kantband, skarva kantband snyggt är bland det svåraste som finns tycker jag. Ser man helheten så tänker man egentligen aldrig på sådana småpetitesser, det är bara för att jag själv är den bäste kritikern som gör att jag stör mig på sånt. Sen får jag väl försöka lägga prisnivån efter resultatet & materialet helt enkelt, vissa saker lyckas mycket bra, medan vissa kan ha få mindre lyckade kantningar osv & dessa får bli väl helt enkelt bli billigare? Just nu känner jag inte att jag har möjlighet att lägga pris efter den tid det tar riktigt, jag syr ändå bara de småtider jag har över vissa dagar så jag väljer att kalla det hobby. Vill någon köpa något & jag tjänar åtminstone lite på det, fine, syr gör jag ändå liksom.

Så, håll till godo nån vecka till eller nåt! :D

4 kommentarer:

sonja sa...

Jag tycker att du kan ta ganska så saftigt (precis som de andra) och ett tips är att ha egna såna där "lappar" på kläderna, där det står ditt "märke".

det ser proffsigt ut och är faktiskt snyggt om det görs rätt.

Hanna sa...

Nä, jag klarar fan inte av att ta betalt...jag får öva :D

Jo, jag har faktiskt beställt lappar & det är också en anledning till att allt dröjer - de kommer ju aldrig!!! ;)

Linda sa...

Ha!! Jag hade ju den där starta eget-grejen på känn! Hoppas du klurar ut prissättningsgrejen för jag är då mycket nyfiken på vad som kommer upp till försäljning. :-)

Handgjorda unikat är ju alltid dyrare och du vill ju inte sitta där och sy för en femma i timmen. Nu sysslar jag inte med sömnad eller något sånt men jag har en viss timlön som jag vill ha och den baserar jag alla offerter på. Borde väl, teoretiskt, funka på samma sätt för dig? Skattar man för hobbyverksamhet?

Du kommer inte möjligtvis att lägga ut en uggla till försäljning (blink, blink)?

Ewa sa...

Håller med de övriga. Ta inte för lite betalt. När det är så fina och unika grejer så är folk villiga att betala lite mer än annars.
Förstår dock ditt dilemma. Vad är "för billigt" och vad är "för dyrt"?