11 april 2011

Att se världen i 2D.

Det blev en lång dag, men tar en snabbis....

Juni är som sagt närsynt med brytningsfel, hon har ganska dålig syn med -1.75 på ögonen & det blir ju sällan bättre med åren. Själv ser jag ingenting utan linser & jag har -3.5 & -4.0. Skelningen har väl inte direkt blivit bättre & det konstaterades väl mer eller mindre att det kanske inte kommer att gå bort trots glasögon. Ja, det var ju mycket prat & det är svårt att hänga med & förstå allting. Är skelningen kvar senare så kommer det att bli operation då (såvida Juni vill förstås), jag vet ju hur barn är & det är nog inte så roligt att vara helt vindögd när man börjar skolan, det kan bli ett ganska stort "kosmetiskt" fel.

Så, förutom att hon har dålig syn så saknar hon även stereoskopiskt seende, dvs förmågan att som oss "vanliga" kunna se världen i 3D, 3D-filmer är ingen idé heller. Eftersom hon inte ser i 3D så kan hon därför ha/få problem med avståndsbedömning & dubbelseende, men detta lär de ju sig att leva med &  hantera på andra sätt med åren. Junis fina tremening Ilma har samma "diagnos" vad jag förstår, så detta är ju helt klart en ärftlig faktor. Den hoppade över vår generation men kommer tydligen tyvärr igen hos våra små telningar.

Själva läkarbesöket gick bra tack & lov. Hon undersöktes grundligt men läkaren tog beslut om att det inte behövdes hjärnröntgen nu. Isåfall skulle det innebärt att hon skulle blivit nedsövd, röntgad & ja....att det kanske skulle finnas en tumör där eller nåt. Känns så skönt att allt verkar vara "normalt synfel"!

3 kommentarer:

Lina sa...

Jag var jävulskt skelögd som barn. Fick därför operera båda ögonen när jag var 9 år.. Ena ögat fick dom helt bra medans det andra alltid kommer vara besvärligt. Har dock inte märkt av det förns nu då man använder ögonen på ett annat sätt på skolan.

Men det var verkligen inte kul att vara skelögd i skolan, på klasskortet i tvåan är ögonen helt i kors - vilket ingen i klassen lät mig glömma.

Tycker förövigt att kids med glasögon är bland det sötaste som finns, men usch vad det verkar besvärligt. Skönt om Juni kirrar det bra!

Ewa sa...

Ja, dom har ju precis samma synfel!
Tänkte på det där med 3-D seendet när vi var på Isara och Peter tittar på nån 3-D tv. Han hojtar och tycker det är skitcoolt och jättefränt och då tänkte jag att Ilma aldrig kommer att kunna se i 3-D. Gör väl inte så mycket, men ibland blir man förbannad över dessa glasögon och synfel :(

Daniel sa...

Jag vet inte om det är en tröst men min mor har också problem med avstånd och dubbelseende och det har inte hindrat henne. Man kan ju annars tänka att det skall vara svårt att tex köra bil osv. men hon är säker som få ute på vägarna.