07 december 2010

Rasistiska Fazer?


2008 tog Fazer bort sin klassiska Golliwog från lakritspaketen. Lite synd tycker jag som är konstant nostalgisk, men visst förstår jag att det kanske inte längre är ok att ha en "lakritsneger" på förpackningarna.

De följde sedan upp med att även ta bort Geishan på geishachokladen & gubben på Turkisk Peppar. Förstår kanske inte riktigt poängen med det eftersom jag inte ser något negativt med en japansk kvinna & framförallt inte med gubben som jag inte vet vad han ska likna. Ser han inte bara ut som Popeye, eller liknar han verkligen en "turk"? Jag kanske är blind men jag ser ingen turkisk liknelse.
Det som gör det hela så lustigt är dock att Kinagubben får vara kvar. Det är väl näst efter "lakritsnegern" den som verkligen skulle kunna klassas som rasistisk - en gul snubbe med sneda ögon & trekantshatt liksom... Lite konstigt.


3 kommentarer:

Cecilia sa...

Hej Johanna! Coolt att du har hajjat till! Vi asiater har uppmärksammat denna logga länge och inte "bara efter att Patrik Lundberg startade debatten" nu nyligen. Ändå förstår inte människor vad som är stötande med bilden.

Anonym sa...

Varför är det rasistiskt att ha en kines på kinesisk godis? Jag tycker att det är mer rasistisk att säga att det är det eftersom man då värkar som att man inte uppskattar en bild på en kines,arab,turk eller vad det är... Det är bara svensken som skulle diskussion om någonting sånt här.

Yaro Gabriel sa...

www1004
nike shoes
ray ban sunglasses
hermes belt
canada goose outlet
nike shoes
lacoste polo
red bottom shoes

coach outlet
ferragamo shoes