01 september 2010

Kitty Drew, deckardrottningen.

Att Kitty låg som förslag på våran namnlista på lilla mini är pga dessa böcker. Jag röjde upp i massa flyttlådor då jag dök på några av dessa klassiska böcker - de flesta hade jag kastat, men tydligen hade jag några få kvar.

Vem läste inte Kitty liksom & hur cool var hon inte? ...då det begav sig dvs. Tror jag måste läsa nån bok någondag igen bara för att förstå varför alla småtjejer läste dem.

Kitty var ju den unga tonårigen (?) som alltid hamnade i mystiska mysterium som hon bestämde sig för att lösa. Förmodligen var det bara på kul som jag minns, jag tror inte direkt hon fick betalt för besväret.

Övriga karaktärer jag minns var hennes pappa som var advokat & hette Carson, hennes vänner George & Bess (som jag aldrig gillade) & hennes mähä till pojkvän, Ned Nickerson.

Böckerna är skrivna av Carolyn Keene, en pseudonym förstås, det var väldigt många författare till de ofantligt många böckerna. Se listan på wiki. Det var tydligen bara i Sverige hon hette Kitty, originalet hette Nancy. Kitty ser olika ut på alla böcker & det minns jag mycket väl, ibland tyckte jag att de tecknat henne rätt ful & ibland var hon hetare än hetast.

Böckerna gavs främst ut på B.Wahlströms förlag, förlaget med de klassiska röda (...& gröna) ryggarna. Alla kids har haft såna böcker i sin hylla, jag kan aldrig tro något annat.

...som sagt, jag måste läsa någon bok någondag.


5 kommentarer:

Bella sa...

Nostalgi på hög nivå! Måste rota fram min hög hos morsfarsan nångång ;)

Linda sa...

Jaaaa, Kitty!! Med Bess och George! Men inte var hon tonåring? Jag kan inte minnas att hon gick i skolan... Och någon gång började hon ju köra bil och dejta Ted... Ja, jag älskade dessa böcker. Det var alltid lätt att hitta på födelsedagspresenter och julklappar till mig. ;-) :-D

Sv: Tack för dina gulliga ord! Livet suger rätt så rejält just nu men, men, inte mycket att göra åt det, bara att sopa upp spillrorna och leta sig ut ur dimman.

Fattas bara att jag också blir allergisk mot katter! Det vore verkligen droppen. Åh, så jobbigt! Är du bara allergisk mot katter eller alla pälsdjur?

Kakan sa...

Jag måste väl va den enda,då tonårstjej som ej läst en rad ur dessa böcker!

Hanna sa...

Kakan, hur kan du missat dessa? Läste du inte kiosklitteratur som alla andra? ;) Kanske inte dock något jag rekar att läsa idag, man ska nog vara typ 10 år eller nåt för att riktigt uppskatta dem :D

Linda: Njae, jag har egentligen varit allergisk mot de flesta pälsdjur så länge jag kan minnas men haft allting ändå. Dock så har jag blivit totalt hyper mot katter de senaste åren så jag klarar inte längre att "stå ut" så att säga :(

Margareta Adolfsson sa...

Kitty böcker passar alla åldrar att läsa om man nu vill, jag uppskattar att läsa dom lika mycket idag som vuxen , som jag även gjorde när jag va liten och läste dom , är ju en smaksak , jag rekomenderar iallafall dom som inte läst dom , att göra det , tycker det är helt underbara och spännande böcker :)