11 augusti 2010

"Vad är det?"

Häromdagen frågade lillan Baby om vad det hon har mellan benen heter. Baby hade sagt något flummigt & kom sen ut & frågade mig vad det egentligen kallades "Inte vet jag!" säger jag spontant. Jag har faktiskt ingen aning om vad det på ett "korrekt" sätt heter.

Gällande en kille känns det helt naturligt för mig att säga att det heter snopp eller något liknande, men vad den kvinnliga motsvarigheten heter tycker jag är svårt då inget känns helt naturligt för mig att säga. Slida/vagina känns ju alldeles för vetenskapligt att säga med tanke på att jag inte säger att en snopp heter penis.

Det har ju dessutom varit en massa feministiska debatter de senaste åren gällande det kvinnliga könets namn & de sågade ju en massa "smeknamn" med motiveringen att kvinnans betydelse inte skulle förminskas & förgulligas...typ. Don´t ask me, men typ något liknande har det låtit.

Så, vad heter det utan att låta för barnsligt/vulgärt/vetenskapligt? Vad kallar ni andra det om ni törs svara?


9 kommentarer:

Elin sa...

Vi säger snippa. Låter lite barnsligt kanske, men jag tycker det känns bäst att säga. =)

Therese Mattsson sa...

Åh, jag minns när det där kom upp. I min familj är det ju bara JAG som inte har snopp, och en dag helt ur det blå frågar pojkarna; -vad har du, och varför?"
Jag kommer ihåg att SHIT, det är nu jag bestämmer ordet för hela deras uppväxt kanske. Det är det jag säger nu som dom kommer använda.
Så jag sa "snippa". Det låter lika gulligt och oskyldigt som snopp, och dom kan gott kalla den det tills dom blir stora väljer själva.

Nu har dom ju kollat på både förlossningsprogram och vet TYP hur barn blir till, så dom vet ju även varför vi ser olika ut. :)

Hanna sa...

Jo, det verkar som att många säger snippa & faktiskt, jag börjar komma överens med ordet nu. Det låter ju inte så barnsligt alls egentligen, "kussemurra" låter ju exempelvis betydligt mera tillgjort & underligt...

Det får nog bli snippa nu när jag tänker efter, det verkar dessutom vara det främsta ordet som används just nu.

Tack för era åsikter! :)

Dessutom har du rätt Therese, det man lär dem nu kommer de ju att använda så man vill ju som inte göra bort sig & säga helt fel ;)

Marie sa...

Jag har faktiskt aldrig kommit överens med ordet snippa alls. Jag hatar det. När jag pratar med Trollet så säger jag "mupp".

Tella sa...

Vi säger pckså snippa. Känds konstigt till en början men nu är det helt normalt. Om Alice blir röd på snippan så kan hon själv uttrycka det utan att det låter konstigt. Hur konstigt vore det inte om hon kom och sa "Mamma, jag har ont på kussimurran, muppen, blomman, slidan"? :-) Snippa säger de inom förskolan också så det kanske är bäst att ha ett och samma ord för det :)

btw ska bebisen heta Mini? Coolt namn isåfall :)

Kerstin sa...

Vi säger snippa. Det är det som används i dag... även på dagis.

Men det kändes så himla konstigt första gången!!! Ja, första gången så blev jag helt stum och fick inte fram något.

Det va Vincent som satt på potta och pratade. "Vincent ha snopp, pappa har snopp, morfar har snopp... mamma.. har snopp..."
När jag sa nej det har jag inte så såg han ut som ett frågetecken och undrade vad jag DÅ hade. Och där fick jag inte fram något.

Han löste det hela själv:

"morfar har snopp, Nelly (hunden) hon har svans och mamma, hon har bara rumpa."

Så det krävdes lite övning från min sida att säga snippa. Men nu sitter det =D

Therese M sa...

hahaha, "mamma har bara rumpa". Barn är smarta :) Jag håller med om att dom kan säga snippa utna att det blir konstigt oxå. Rätt bra ord egentligen. DÄremot tog det ett tag innan dom ville tro på att jag inte haft snopp överhuvudtaget. Eligt Mina barn så hade jag ju det när jag blev liten, och sen blev det bestämt att jag skulle bli tjej (vid typ 4,5 års ålder) och då föll den helt sonika av.. tog massa övertalning för att ta död på den där teorin ..

Helena sa...

Vi säger snippa här också!

jessica jones sa...

vad bra att det blir vanligare och vanligare med ordet "snippa" jag tycker själv det känns ovant och konstigt, men jag kanske vänjer mej förhoppningsvis. så jobbigt när det finns typ tusen olika konstiga namn på tjejkönet, det blir så förvirrande för barnen tänker jag! så bra om den kan få heta snippa och att alla lär sig det ordet :)
fast personligen trivs jag bättre med namnet mutta, vet inte varför. kanske för att det inte låter lika likt snopp som snippa gör..
kram!