05 juli 2010

Lilla Mini & Stora Skenan.

Såhär ser alltså skenan ut. Den gör att hela bebin blir "fyrkantig" & lite svår att hålla ibland. Man får kruxa lite vid amning & hitta nya trix för att komma nära varandra. Förhoppningsvis behöver vi bara ha den i 7 veckor, men man vet ju aldrig.
Höftledsluxation är typ 6 ggr vanligare hos flickor än hos pojkar, det kan vara ärftligt eller något som sker vid förlossningen & det kan även bero på att de haft de trångt i livmodern, legat i säte, eller fötts senare än beräknat. I många fall vet man inte.

Det är svårt att forska i hur vanligt det är, men några hundra per år verkar drabbas. I princip 100% av de som behandlas blir helt friska, så det finns ingen anledning till oro egentligen förutom att det blir lite "omysigt". Själva poängen med denna behandling är att benen skall ligga i grodställning så att skelettet skall omforma sig & bli som det var tänkt. Behandlas inte detta så är det hälta & ankgång som väntar i framtiden & förmodligen en hel del värk.
Jag har börjat vänja mig, men Mini har fått värmeutslag på ryggen & på rumpan där skenan ligger. Det har börjat skava ordentligt på rumpan dessutom vilket gör att det är illrött så jag ser framemot badet på onsdag så att ortopeden får kolla över henne. Hemskt att se sitt barn i det skicket vill jag lova! :/

Det jobbigaste är ju just hygienen. Småbarn spyr ju konstant & spyan fastnar överallt & man kommer inte åt att torka skenan ren. Sen får man ju bara hoppas att man klarar sig från bajskalas så ofta som möjligt också, för hur man än gör så är det nästan omöjligt att komma åt under.

Vi räknar ner veckorna är allt jag kan säga!


5 kommentarer:

Lina sa...

Men gud, lilla trollet! Vad otäckt det ser ut, lider nåt oerhört med er. Ingen lätt graviditet och tuff start för lilla Mini.. Skönt att det är nåt som ger med sig sen. Sen hoppas jag att ni bara får ha det bra! Kom förresten på att du skrev om en sån bra barnmorska. Marita? Undrar om det var samma som skrev ut mig, världens peppkvinna. Som sa åt mig att nästa gång vi skulle ses var när hon skulle hjälpa mig föda barn. Fantastiska människa! Massa kram till hela familjen!

Kerstin sa...

Stackars liten! Men vilken tur att de upptäcker sånt där! Läste om det där i någon gravid tidning för inte så länge sedan.

Ett tips mot värmeutslag, fukt och tex blöjexem. Potatismjöl är rena rama dunderkuren. Se till att ha potatismjöl stående vid skötbordet. Det är bättre än den bästa salvan och alla puder i världen!

Kämpa på! /K

Linda sa...

Åh. Åh. Det ser helt annorlunda ut mot vad jag hade trott. Stackars liten, måtte det göra någon nytta och måtte det vara över om 7 veckor! Förstår att det är jobbigt för alla inblandade. I morgon är det onsdag!

Ea sa...

Men wth! Vilken bestialisk skena, fan jag var rätt puckad och trodde att det var två pytteskenor vid varje höft. Inte världens jävla kroppsflytväst! :(

Jag förstår att det är tufft och att ni förlorar massvis av närhet med den där. Vilken chock, man tar ju lite för givet att allt ska vara bra när det inte syns någon uppenbar skada och då blir ju chocken ännu större. Eller, jag fungerar så i alla fall.

Imorgon är det äntligen onsdag och det är ju egentligen helt frickin' fantastiskt att det fungerar och att hjälp finns så snabbt.

Pussar och kramar i mängder!

Lopez sa...

Den där skenan var större än jag trott! :-(

Men er lilla dotter är ju verkligen en vacker bejbis! Hon är en av de finaste jag sett faktiskt. Blöjreklam bebis :-)
hon är ju inte ett dugg ihoptryckt och så mycket hår, otroligt gullig!! Mer bilder!
( och hur snygg är inte du då? Du ser inte ut att precis fått ett barn till, snarare så ser det ut som att du varit på spa i nån månad! )

kram!