18 januari 2010

Allt har sin förklaring.

Infanterield i ögonen & massa snor i näsan. Jag har blivit förkyld igen & det är ett smärre helvete. Ögonen fullkomligt brinner & har så gjort i 2 dagar & är det något jag hatar så är det när det kliar & svider i ögonen. Fan.

Först trodde jag bara att det var allergin (jag är ju allergisk mot precis allt), men det är snarare så att allergin förstärks med 10 när jag är förkyld så det blir verkligen olidligt. Jag upptäckte när vi flyttade in här att vissa dagar så fick jag ögonklåda & jag kom fort på att det är pelletsen som är boven i dramat. Pelletsförrådet är nämligen i "mellandelen" på huset & även om det är ett pannrum där så är det ju inte byggt för pellets när det byggdes, så när Baby varit där & fixat väldigt mycket så har dammet läckt ut överallt, satt sig i kläderna & sedermera orsakat allergireaktion gigantisk på mig.

Så, det är ett problem just nu. Det går bra så länge dörren till hallen är stängd osv, men de dagar då det ska fyllas upp eller att Baby vart där & rumstrerat allt för mycket, jadå mår Fru Högdahl långt ifrån bra. Det är alltså min dammallergi som visar sig.

Jag är så van att leva med mina allergier & utsätta mig för dem (kvalster, damm, mögel, pälsdjur, starka dofter, pollen etc) så jag klagar sällan på dem. Jag känner ofta av dem, men som sagt, jag är så van dem att jag inte klagar. Att jag nu klagar tyder på att det faktiskt blivit rätt jobbigt.

Dock ska vi givetvis fixa till det där, det är en mycket enkel procedur att antingen flytta pelletsförrådet utomhus (röstar jag på!) eller täta pannrummet bättre, sätta upp en extravägg & öppna upp en annan ingång. En mycket liten ombyggnation alltså, men den kommer att göra susen. Som det är nu så måste jag alltid passera pannrummet när jag ska till ekonomidelen & garaget & det är precis det vi måste fixa till så att jag/andra ska slippa.'

Däremot har jag sluppit ett annat helvete sen vi flyttade hit. Minns ni att jag i år var tvungen att skaffa astmamedicin & använda dagligen för första gången på typ 15 år!? Jag kunde fan inte fatta vad problemet var, men nu vet jag det. Googlade nämligen lite på allergi för att leta nån tillfällig medicin & då hamnade jag på flera sidor där det skrevs om de värsta sakerna att utsätta oss asmatiker & allergiker för - vedeldning!

Vedeldning är den tredje största miljöboven för vår hälsa efter radon & avgasutsläpp, fine. Det jag inte visste var att just vedeldning är ett helvete för just astmatiska eftersom det innehåller så mycket giftiga ämnen som släpps ut, så där fick jag min förklaring. Förra året hade jag inga problem (var nästan ingen alls som eldade), men i år har massa nya grannar flyttat till området & det eldas friskt (framförallt sur-ved som luktar satan) & all rök åker givetvis in i alla ventilationssystem till alla andra hus så det har luktat sur-ved & brandrök inomhus sedan höstkanten. (Googlar ni hittar ni hur mycket som helst, men HÄR har ni en enkel förklaring)

Jag har hållit på att bli tokig av denna starka lukt från vedeldningen, men det är givetvis inget jag klagat på eftersom jag tänkt att man gott får stå ut till sommaren när folk slutar. Att jag har haft konstant huvudvärk, förkylning & grav astma är inget jag kopplat till det, men nu när jag läst ordentligt så har jag äntligen förstått att det är grannarnas vedelände som orsakat alls. "Tack för kaffet!" ungefär. Dock är jag ju iaf inte själv, detta var verkligen typiskt att drabbas av för oss astmatiker så jag får trösta mig med det.

Så, nu vet jag det. Jag har aldrig behövt röra min medicin sen vi flyttade hit & jag är så förbannat glad över det, tack & lov verkar vi slippa vedeldande grannar här alternativt har vi sämre ventilation så att inte föroreningarna & lukten tas in.

Däremot var det då dammet, men det går ju åtminstone att lösa själv. Hellre snorig & ögonsvid än konstant huvudvärk & andnöd :-) Slutklagat, punkt.


Inga kommentarer: