27 november 2009

Svinigt vaccin & svinig industri. (Långt & tråkigt)

Ett jäkla snack om grisar nu.

För det första; Svininfluensan
Ska man vaccinera, eller ska man inte? Hmm, jag är asmatiker & hade bestämt mig för att göra det eftersom jag redan har svårt att andas under vintrarna, men efter att jag verkligen satt mig in i det & läst på nätet (inte kvällstidningarnas skrämsel för/emot) så blev jag tveksam. Det är ju bara att konstatera att det är ett jäkligt nytt vaccin som långtifrån är testat såsom normala mediciner & vacciner är, vanligtvis testas ju sånt i många, många år innan det ens FÅR testas på människor.

Här är ett rätt nytt vaccin & pang bom ska vi bara kasta in det i våra kroppar. Visst, det kan vara ofarligt, men helt ärligt så vet vi inte mycket om biverkningarna. Ett tidigare fall av svininfluensa utbröt i USA 1976 & då snabbvaccinerades 40 miljoner, men sen drog de tillbaka viruset då det visade sig att många dog av nervsjukdomar strax efter. Visst, nåt borde ha hänt sen dess, men vad isåfall? Sen ska man också komma ihåg att de färdiga vaccinet ännu inte är testat på människor, det är bara själva grundvaccinet som är det - med andra ord så finns inget "facit".
Något jag också tycker är konstigt är att vissa ska ta två doser & andra bara en. Något som är än mer konstigt är att det är helt ok för gravida & bebisar att ta vaccinet, men i princip alla andra vaccin skall man inte ta (om det inte är yttersta nödfall typ) om man är gravid. Till exempel så innehåller ju vaccin kvicksilver, något som gravida absolut skall undvika att få i sig då detta bla kan ge fosterskador, eller autistiska barn. Barn under 6 månader (i vissa landsting är det dessutom 1 år som gäller tror jag) får inte ens vaccinera sig, men ett litet foster skall klara det? Först fick dessutom inga barn under 3 år vaccinera sig, men nu är det helt plötsligt ok? Jag tycker det svänger väldigt fort & det säger väl att vi egentligen inte vet så mycket. Tillhör gör ju att läkemedelsindustrin är ena giriga bukar & det ska man faktiskt komma ihåg, ju mer vi är uppskrämda, desto mer kosingar kommer till dem.
Jag förstår dock de som vaccinerar sig, absolut, men min magkänsla säger mig numera faktiskt nej. Jag tillhör förmodligen skeptikerna, men må så vara, jag tycker det är för mycket som är osäkert för att jag ska ta chansen. Skyddet är ju tydligen bara uppemot något år också samt bara 85-90% säkert. Chansen att jag ska dö är minimal så den tar jag, hellre det är okända biverkningar som det är betydligt större chans att få.
(Finns chans för något faktafel, men jag har försökt sammanställa allt det jag läst & skilja fakta från fiction plus att jag inte är någon kunnig vetenskapsman heller)
Frågan är däremot hur vi ska göra med lilla Precious. Min hjärna säger som sagt nej till vaccin, men mitt hjärta säger annat. Det är en sak att vara ego, en annan sak att bestämma åt någon annan. Det är samtidigt bara "gott ment" att jag är emot, men tänk om jag har fel & nåt skulle hända? Ångest, ångest.
För det andra: Den smutsiga grishanteringen
Det är ju ingen nyhet att djuren behandlas illa innan slakt, vi har tidigare sett grisar fara illa i Danmark & då blev det ramaskri & alla skulle helt plötsligt bara köpa "svenskt kött från svenska gårdar". Sen minns vi väl också de hemska bilderna på när de skulle transportera kossorna, de hängde upp dem, de bröt benen & vanvårdades så fruktansvärt att jag direkt bara kände för att ta en bössa & skjuta de ansvariga som var så jävulskt onda mot de oskyldiga.

Men, vi har blivit lurade igen. Grisarna i Sverige har det inte bättre, fastän det redan för ett år sedan gavs varningar om att över 40% av grisgårdarna var undermåliga så gjordes inget. De låg där trångt, utan halm & utan omvårdnad. De var apatiska & hade både liggsår & spasmer, några var döda & halvruttnade & några andra åt av de döda vännerna. Stanken var fruktansvärd & vars de glada grisarna höll hus, ja det vet ingen.

Vars fan är svenskheten, vår extrema "tönthet" över att allt ska gå rätt till?! Vi är så jävla noga med allt annat, men helt plötsligt skiter vi i sånt. Vars är medmänskligheten, empatin, samvetet, den goda viljan?

Jag kan säga såhär, jag har de senaste åren totalt slutat läsa alla rubriker om djurplågeri för det är absolut det värsta jag vet. De få gånger jag läst artiklarna så har tårarna runnit, jag har känt mig maktlös & sen har jag gått & mått dåligt över det där länge. Väldigt länge till & med, jag kan aldrig släppa sånt & jag riktigt sjunker till botten emellanåt i mina samvetskval.

Men nu åter till grisarna. Jag ville tro att de hade det bättre, men inte, jag måste ha varit naiv. Att äta skinka i år tar emot, jag tror inte ens jag vill ha någon skinka på julbordet, jag klarar mig utan! Jag vill inte stödja sånhär smutsig industri & jag vill inte vara skälet till att jag själv går & mår dåligt sedan när jag läser om det. Äter jag så stöjder jag, så känns det även fastän jag vet att de slaktas ändå.

Jag har nästan lovat mig själv att hädanefter inte bara gå efter pris. Jag vet inte vad kravmärkt & ekologiskt innebär, men jag tänker lära mig det för jag vill bara köpa fläsk från glada grisar & kött från lyckliga kor! Jag köper iaf alltid ägg från frigående höns & det är väl åtminstone en början, jag köper inte heller djurtestat smink, men i övrigt har jag ärligt talat dålig koll.

Men jag förstår vegetarianerna. Hade jag inte tyckt att det var så förbannat gott med kött (& mer eller mindre nödvändigt) så hade jag slutat äta för länge sen. Jag uppmanar alla som kan att beställa en lokalproducerad gris istället, ställ er i kö hos Lalles t.ex & stöd både samhället & glada grisar.

Ja, det var ett långt inlägg, men för första gången på länge ett inlägg där jag faktiskt uttrycker en personlig åsikt :-)
Sen tycker jag att ni, precis som jag, stödjer förslaget om att djurpoliser skall inrättas i Sverige för det behövs!!!

10 kommentarer:

Hanna sa...

...det är inte jag som skriver alla länkar, det är nån konstig automatik.

Ea sa...

Det är bubbleroom (famebloggers) som länkar...

Kraxpelax sa...

ARBETSLINJEN
.
ARBETSLINJEN
.
ARBETSLINJEN

Kerstin sa...

Lite rättelse angående kvicksilvret... Det är mindre kvicksilver än vad vi får i oss via maten. Och det där med autistiska barn stämmer inte riktigt. Det är något som kom upp genom att autism upptäcks i samma ålder som den åldern när man vaccinerar barnen. Det finns nyare forskningar om det där som inte visar på något samband.

Jag har vaccinerat mig mot vanliga flunsan i typ 9 års tid, och då även några gånger när jag varit gravid. Detta har jag berättat för den som vaccinerat mig som kollat upp noga med alla källor som de hade. Och det va helt okey att vaccinera mig som gravid.

Jag var i början oxå väldigt tveksam. Men när det började läggas gravida kvinnor i konstgjord lunga så blev jag livrädd. Inte för mitt eget liv, men för att lämna ett stort ansvar till min make. Lämna honom med två, kanske tre små barn alldeles själv...
Då beslutade jag mig för att läsa på ordentligt, prata med läkare och leta reda på sån ordentlig fakta som möjligt.

När vi hade vaccinerat Lillebror (1 1/2 år) så kunde jag knappt sova på natten. Jag va in till honom flera gånger på natten för att se om han andades. För tänk om han skulle dö pga att jag valde vaccinera honom. Vad skulle jag då göra!?!?

Nu sitter han i lekrummet och han fick inte ens ont i armen av vaccinet =) Till skillnad från oss andra som knappt kunde ha en långärmad tröja efteråt.

Nej, gör som magen din säger. Det är ju valfritt. Och du hinner nog tänka igenom beslut om vaccin innan nästa flunsavåg drar fram. Plus att vaccinet sägs skydda endast i ca 12 månader =)

Kerstin sa...

Oj.. vicket långt inlägg...

En sak till, jag tror barn och de med sämre immunförsvar får ett svagare vaccin. För om de får en "vuxendos" (som de sa på vc) så riskerar kroppen ta det som den riktiga flunsan och bli sjuka. Därför får de två mindre doser för att försiktigt trigga igång immunförsvaret att bilda antikoppar.

Hanna sa...

Aha, därav varför en del får två & en del får bara 1 dos.

Nä, man blir ju knäpp, jag pendlar hela tiden. Jag brukar vanligtvis inte bli stirrig, men det är väl allt snack som gör en konstig. Jag tror jag väntar ut den här vågen som sagt & så får vi se hur det blir sen, man kan ju som sagt ändra sig - igen :)

När jag var gravid fick jag varken ta havrix, twinrix eller vaccin mot röda hund (mitt tidigare vaccin mot RH räckte tydligen inte) så därav min skepsis varför detta är ok att ta för havande kvinnor. Jag fick inte ens ta det när jag ammade förresten,jag fick vänta skitlänge innan jag fick ta min uppföljningsspruta.

Angående kvicksilvret så har jag mest grundat det på att maninte ska äta fisk från Östersjön (tror jag det är), men det är säkert som du säger, att forskningen kommit längre.

Det värsta är som sagt att OK, jag tar chansen att bli skitsjuk, men det är ju barnen man tänker på...ska överväga lite till gällande lillan.

Sen vette fan om vi inte haft det, vi var ju GRYMT sjuka (inte menat som ordvits där...) i 9 veckor i sträck i somras. Det kan ju absolut ha varit vanlig flunsa, men det kan ju faktiskt ha varit svinis också då det i princip är samma symptom. Vi var ju dessutom på konsert & träffade 50 000 pers samt på festival & träffade 20 000, till risken att vi fick det så finns jag faktiskt :)

Jag hoppas verkligen vi har haft det, jag hoppas.

Kerstin sa...

Du kan faktiskt testa dig. Kolla upp med vc om ni kan lämna blodprov där. För då ser de om ni har antikroppar i blodet. Har ni det så har ni varit sjuka och behöver inte vaccinera er.

På aftonbladet.se finns lite frågor och svar angående vaccinet. In där och läs lite. Där har de experter som svarat =)

Lina sa...

Jag har aldrig tvekat, vilket är olikt mig som annars velar om det mesta.

För egen del, visst fan vore det jobbigt att bli sjuk. Men jag har aldrig känt mig orolig över den biten, annat än förlorad inkomst.
Däremot vaccinerar jag mig för att minska smittspridningen. Har människor i min närhet som tillhör riskgrupperna, det är deras hälsa jag är orolig för.
Plus att en bekant varit sjuk i tre månader. I just svininfluensan och konsekvenserna av den. Alltså lunginflammation bland annat.
Han tillhör ingen riskgrupp, annat än att han varit sjuk mkt.

Men, så länge man inte jobbar inom vården tyck ja att man ska göra precis som man själv känner.
I vården hade jag faktiskt sett ett mindre tvång. Jobbar man inom vården utsätter man ju redan sjuka människor för en risk.


Kommer det vaccin mot vinterkräksjukan nångång - då är ja först i kö.

Läste att du hade svårt att andas, hoppas du va upp på sjukan och fick hjälp!

Anonym sa...

Det värsta är när de styrande vägrar att erkänna något form av ansvar.
Passa på att säg vad du tycker till kvinnan på Swedish Meats som i DN kallade djurrättsalliansens hjältar för "terrorister":
kerstin.loof@swipnet.se

Anonym sa...

lite tips om du vill köpa kött från välskötta djur.

kravmärkt kött är bäst. för i krav ingår krav på bra djurhållning, djuren ska få gå ute t.ex.

ekologiskt kan betyda att djuren går inne hela året men får ekologiskt foder. Detta är iofs bättre än oekologiskt eftersom människor inte behöver dö på sojafälten. allt oekologiskt foder som används i sverige görs av sojabönor som besprutas av livsfarligt gift i brasilien. detta gäller även mjölk. oekologisk mjölk gör också att människor förgiftas och dör.

"frigående höns" går fria i stora hallar och pickar sönder varandra.
köp bara ekologiska ägg om du vill ha höns som har sett solen...


eller ät vegetariskt. ;)