18 augusti 2009

Husletning - lååångt inlägg.

Jo, vi hade ju lite projekt! (det här inlägget kommer bara att handla om huspriser, fastighetsmarknad & andra tråkiga saker, så ni som är ointresserade kan gott skippa det!)

Vi har, som ni gissat, kollat på hus. Dock är vi rätt kräsna & tycker det är svårt att hitta bra hus i Vilhelmina, framförallt så säljs det inte så mycket. Vi hittade ett som var fint & till råge på allt renoverat rätt mycket, men det blev alldeles för dyrt.

Det var söderläge, en gata utan genomfartstrafik, tillräckligt stort hus, rätt uppvärmning, nymålat & nästan allt "tråkigt" var renoverat. Precis ett sådant hus vi söker, men som sagt, det var rätt många förutom vi som tyckte att det var perfekt!

Vi la ett bud, men det gick egentligen oss emot. Det sjuka är ju nämligen att hela jäkla Sverige har sjunkit i huspriser nåt oerhört, utom just i Vilhelmina. I Villis är det dyrare än någonsin att köpa hus & vad kan vi lära oss av detta? Jo, åtminstone vi tror att man aldrig kommer att få tillbaka det man lägger ut tyvärr för här kommer priserna i sinom tid att rasa till det normala igen. I hela Sverige utom i typ Villis så är det köparens marknad, men här i Villis är det absolut säljarens - som köpare får du vara beredd att betala överpris om du vill ha nåt. Enda fördelen som köpare är den låga räntan känns det som.

Vi tycker att det är vansinne att måste börja lägga ut +- 800 000 för att för ett helt vanligt hus i Vilhelmina, det får man ju aldrig tillbaka - vi har svårt att tro att priserna blir högre än nu nämligen, det enda som känns realistiskt är att de kommer att sjunka till "normalpriser" igen. Vi har kollat på hus i Piteå som ren jämförelse & för ungefär samma summa där så får du centrala & riktigt fräscha hus & det känns ju helt sjukt då att köpa fula renoveringsobjekt här i inlandet till samma summa.

Vi bjöd 760, men som sagt, det bar oss emot. Vi skulle likt förbannat måsta bygga en altan & badrummet & lilltoan var båda orenoverade. Sen var vi även tvungna att köpa vitvaror & göra nåt åt köket, för köket var som bara "fuskrenoverat" & inte alls så snyggt. Ni som är insatt i renovering vet ju vad såna här saker kostar...

Sen så var det väl det här med pantbrev & såna "viktiga" saker. Pantbrev var väl på bara typ 400 000 & då går det verkligen emot att måste börja lägga runt 800 000 - det strider ju mot allt sunt förnuft i vår värld! Vår bank värderade dessutom bara huset till 650 så där fick vi ännu en anledning till att avstå.

Så, det var ett perfekt hus för oss, men helvete att jag köper hus i Vilhelmina till ockerpriser bara för att alla vill ha hus just nu! Vi hade lånelöfte så vi kunde bjudit oss blåa, men allvarligt, skulle vi köpt det för typ 8-hundra så skulle vi inte kunna lyfta ett finger på huset sen. Skulle vi börja renovera det för ytterligare 100 000 (vilket minst skulle gå till de kvarlämnade projekten) så är vi snart uppe i miljonklassen & kors i taket den gången det säljs ett hus i miljonklassen här i Villis. Nej, det skulle för oss enbart vara en förlustaffär & oavsett hur fint det var så är vi inte beredda att gå så mycket minus den dagen vi eventuellt skulle behöva sälja. Dessutom har vi ju ett litet familjemotto här; Vi vill leva, inte bara bo.

Men jättegrattis till er som tänker annorlunda än oss (jag tror jag vet vilka ni är), det var verkligen ett jättefint hus med jättefint läge & har verkligen hur mycket potential som helst - jag är så avundsjuk på er, men vad jag förstått har ni letat länge så jag unnar er verkligen ett så fint hus! (Jag ska spy på er brevlåda varje gång jag går förbi, haha... ;))

Well, sen så bestämde vi oss för att titta på ett annat hus vi aldrig överhuvudtaget tänkt att titta på, men det var som "bara för att" - kanske man kunde skambjuda? Haha, jojo. Glad i hågen tittade vi på den fula fasaden & tänkte "Ja, men det är nog bättre inomhus, hur dåligt kan det vara?"

Vi dog! Inte ett rätt! Helt allvarligt, vi riktigt skrattade åt mäklaren när vi ringde för att meddela hur det gått. Som Baby sa: "Jag vet inte ens om vi skulle ta huset om vi så skulle få betalt för att göra det..." Det var verkligen fruktansvärt, värsta tänkbara, inte en endaste sak var bra förutom att det var treglasfönster!

Men, det är väl sånt som gör huspriserna. Flera har säkert kollat på huset som gud & underhåll glömde & det är klart som fan att priserna då istället skenar iväg på de ytterst få husen som håller måttet & till råge på allt är renoverade.

...för det är nåt som inte finns i Villis. För det första finns det i princip inga hus till salu & för det andra så är det bara rathus! Det fina som vi tittade på var faktiskt det enda hus jag sett i Villis som var fräscht från start & det är ju ett sådant vi vill ha...vad är det med folk som inte underhåller sina fastigheter?! Varför skall man måsta köpa extrema renoveringsobjekt, kan det inte finnas några som är åtminstone lite underhållna? Vi orkar inte börja tokrenovera igen det första vi gör!

Gaash. Nåja, vi har verkligen ingen brådska utan vi trivs jättebra där vi bor nu, saken är bara den att eftersom det säljs så få hus så har vi börjat kolla redan nu ifall det någongång skulle komma ett intressant objekt. Än så länge är vi bara tre i familjen, men blir vi fler så vill vi nog flytta till större snarast :) ... dock blir vi bortskämda över att bo såhär billigt, det kommer att vara gruvsamt att måsta flytta till dyrare.

That´s the skvaller från oss!

Photobucket

7 kommentarer:

Marie sa...

Vad var det för ett ruckel ni var och tittade på då? Nu blev jag nyfiken :)
Jag håller med om attd et är helt insane med huspriserna nu men förstår också dom som provar och det kommer ju även vi att göra om vi försöker sälja. Som husägare måste man ju nästan passa på att "utnyttja" läget som det är nu och försöka att bara tänka på sig själv.
OM det blir att vi lägger ut huset så kommer vi såklart försöka göra det med vinst som läget verkar vara just nu i preser. Kanske blir vi överraskade och någon faktiskt köper till det priset och om inte så bor vi kvar :)
Dom som tittar men tycker att det är alldelens för mycket för huset köper inte helt enkelt. Men vi vill nästan prova tror jag. Frågan är om jag fixar att bo i by istället :-/

Hanna sa...

Det var det röda på örtis...huvva!

Hanna sa...

Givetvis ska ni förstås lägga ut & se vad ni får för det, det är ju helt klart säljarens marknad & det ska man ju helt klart utnyttja!

Jag känner bara att det går emot så jävulskt att köpa hus just nu just eftersom jag vet att det bara är en topp som jag tror kommer att sjunka sen. Jag vill ha, men jag vill inte "bli blåst" så att säga...det är ju inte säljarnas fel heller, det är ju den helt sjuka efterfrågans fel :)

Marie sa...

Jo jag förstår.
Förmodligen är det en snabbt övergående topp så vi måste fasen bestämma oss nu om vi ska prova. man förlorar ju inget på att lägga ut det högt iom att vi lika gärna stannar som flyttar. Rätt vad det är kanske det ringer någon från Örebro och köper det :)

Olle sa...

Ja det är inte lätt med husköp... Vi kikade oxå runt en hel del...hittade egentligen inget perfekt..så vi tog detta. :) Vi hade väldigt begränsad ekonomi då oxå.
Att orka underhålla ett hus är inte heller lätt...speciellt om huset är stort.
Jag (vi) har börjat längta till ett enplanshus..som jag törs gå upp på taket på. ^^ Gärna ett stenhus oxå så man slipper måla fasaden... Och helst ska det ligga så avskiljt så man kan skutta naken i trädgården utan att skrämma livet ur grannarna! :)

Lycka till!!

kajjan sa...

Aha, det var huset som Anna och Mattias köpte va?! På Ringvägen? =) Men du, här på skidspåret finns det väl en del hus...som snart kommer att bli till salu! FLytta hit vettja! ;) Lite fler barnfamiljer skulle inte skada. Bella är ju yngst på kvarteret, sedan är det ett hopp med typ 8 år till nästa...=/ Ska berätta mer på torsdag om vilka hus... ;)

Hanna sa...

Yes, det stämmer Kajjan å jag är såååååå avundsjuk på dem! Det är fan det enda huset jag egentligen gillat här i Villis, men det var inte menat att det skulle bli vårt så jag gräms inte så mycket alls - men avundsjuk, det är jag!!! :)

Ser framemot husskvaller, det är alltså du som är MäklarKajjan :)