15 juli 2009

Rock Weekend i Kilafors 2009.

Vi kör väl en genomgång av Kilafors också.

Festivalen är ny, det är bara andra året den körs & detta gör ju förstås att den har en del barnsjukdomar som den borde bli kvitt. Festivalledningen borde åka till exempelvis Sweden Rock för att lära sig lite om arrangemang, men men tiden kommer erfarenheten & man kan givetvis inte jämföra en 2-årig festival med en som i stort sett hållit på sedan 92.

Största floppen: Givetvis helgens väder, speciellt torsdagens. Dock är det ju inte Kilafors fel att torsdagen skulle drabbas av det värsta regnvädret någonsin & lervällingen kom som ett brev på posten.

Helgens hit: W.A.S.P & U.D.O. Udo hade jag sett förr, men inte Wasp & jag hade inga förväntningar på någon av dem. Resultatet var dock sanslöst, Wasp var totalt grymma & gjorde förmodligen sin bästa konsert på länge. Det var ett sjujävla drag en sen sommarkväll & jag var i extas - sjukt bra festivalstart (trots det just då ihållande regnet!). Udo är en man som alltid levererar, men förmodligen mera nu än sist jag såg honom. Han är så härligt aggressiv att man måste vara totalt tondöv om man inte rycks med!

Helgens bottennapp: Paradise Lost. Jag åkte i stort sett till Kilafors enbart för att se dem, så visst hade jag förväntningar - tyvärr är detta bland den sämsta spelning jag någonsin sett. De spelade för en jätteliten publik & publiken som stod vid scenen bredvid & väntade på Mustasch (banden byter av varann & ingen spelar samtidigt) var betydligt större än den som tittade på PL. När PL river av en av sina sista & kanske mest kända låtar så lessnar sångaren & vräker ur sig: "Even you mustasch-guys must have heard this one on the nightclub or something!!!" Lite bitter, men allvarligt, de har sina förklaringar om ni fortsätter läsa. Ljudet var förövrigt kasst & sångaren visade sitt missnöje på en gång, men det blev aldrig bättre ljud & till slut gav sångaren upp om allt & bara visade sig totalt oengagerad. Queensryche hade jag som ny lyssnare höga förhoppningar, men jag ger den konserten max 2 poäng av 5 möjliga. Min Baby som är inbitet fans & hans vänner gav max 2.5 så det är inget som min bristande inlyssning säger bara - det var dåligt!

Största minuset:...får festivalledningen som inte på något sätt meddelar att banden flyttats om!!! När vi skulle gå in & halvse lite på Crucified Barbara så såg vi en liten minilapp vid entrén där det visade sig att Paradise Lost flyttat 4 timmar fram - dvs skulle spela efter CB istället för 4 timmar senare. WTF?! PL fick alltså spela under ljusan dag (vilket inte passar bandet) & för en minimal publik eftersom ingen visste att ledningen plötsligt ändrat speltid! Jag som åkte dit för PL höll på att tokmissa dem & jag vågar inte ens tänka på hur många som gjorde det. Några fattade väl vad som pågick några låtar in på konserten, men allvarligt, man kan inte rucka på speltider & inte informera! SKÄMMES KILAFORS!!!

Bajamajor: Bajamajorna är alldeles för få & felplacerade. På fredagen hade de dessutom flyttat runt alla så när jag skulle gå & kissa fick jag typ leta i 20 minuter, detta berodde säkert på att man ville flytta dem bort från lervällingen, men ändå - jobbigt. Fler bajamajor till nästa år & bättre utplacerade.

Organisationen: Ingen visste någon (t.ex. om bandflytt) & ingen verkade kommunicera med någon annan inom ledningen. Bättre info är ett måste för en fungerande festival.

Insläpp & säkerhet: Stängslet låg ner på ett flertal ställen vilket alla visste om, så det var egentligen bara att knata in vare sig med armband eller utan. De flyttade även ingången någon gång & detta skapade en viss förvirring, hur ska de ha det liksom? Man kunde tydligen visa upp ett annat festivalarmband & komma in ibland & ibland stod det barn där...lite bättre ordning till nästa gång tack!

Laddningsmöjligheter: Det fanns tydligen en laddningsstation för telefoner, men det hörde vi ryktas om först på lördagen & i princip alla hade missat denna grej då de saknade skylt & allt. Bättre skyltning om det nästa år kanske?!

Rockmerchen: Rock Weekends egna är alldeles för dyr!


...men sen det positiva också förstås, det första är ju bara kritik som de borde lära sig av.

Positiva saker: Armbandet är av tyg istället för plast & det är både hållbarare & kliar inte så mycket som ett i plast. Bra! Campingen var helt underbart placerad, ingen kunde rå för gyttjan. Vi hade underbara grannar & ingenting blev stulet. Öl, vin & sprit låg helt öppet överallt, men ingen hade tappat något vad jag vet. Stolar försvinner ju hela tiden, men så är det ju på alla festivaler. Medelåldern var nog minst 25 skulle jag säga & det är ju detta som tyder på ett trevligt & ärligt campingområde - ju mer yngre människor, desto mer stölder - är det äldre folk så har vi roligt på andra sätt istället! Perfekt för oss! De två scenerna låg bara typ 150 meter bort från vårat tält, så vi kunde traska in (på två ställen) på bara någon minut - mycket praktiskt! Dessutom är det skitbra eftersom du hör alla band hur väl du vill oavsett om du orkar gå & ställa dig där eller inte. En annan fördel är att inga band spelar samtidigt & du behöver inte missa något. Du kan gå ut från öltältet & se scenerna därifrån också, ett jätteplus när du har en öl i handen som du inte vill kasta. En fördel att det är en mindre festival är att det går snabbt att förflytta sig, du behöver inte springa 2 mil för att ta dig nånstans. Befolkningen & alla inblandade var förövrigt oerhört trevliga & maten/service i centrum har jag bara lovord om. Man kunde duscha på sporthallen i varmt vatten & till & med basta & detta är också värt många plus.

Summa summarium: En sjukt bra festival som jag är mer än nöjd med. Bra artister & stort utbud, helt ok biljettpriser, trevlig medelålder & inom bra radie från Vilhelmina (cirkus 45 mil). Träffade jättemånga trevliga människor & hade det riktigt kul trots att vädret var under all kritik på torsdagen. En underbar helg & jag ser framemot nästa år, i will be there om det är tillräckligt intressanta artister - vi hade det underbart!

Photobucket

Inga kommentarer: