09 juni 2009

Att leta syndabockar.

Marilyn Manson är en kille som fått oförjänt mycket skit, han är helt enkelt en såndär kille som folk älskar att skylla på när det händer saker. Den kristna högern i USA är exempelvis ett läger som gillar att lasta Manson för allt. Manson är ju den perfekta syndabocken, han är "antikrist" & väldigt "underlig" & framförallt provokativ. Han spelar på könsroller, religion, men framförallt - han spelar teater.

Manson fick t.ex. skulden för Columbine-massakern, det ryktades nämligen om att gärningsmännen var Mansonfans - mer om detta kan ni exempelvis se i filmen Bowling for Columbine. Manson fick i filmen en fråga om vad han skulle vilja säga till dessa 2 killar som utförde skolmassakern & Manson svarade: "Jag skulle inte säga något till dem, istället så skulle jag lyssna på dem för det var det ingen som gjorde."

Det tycker jag säger en hel del & man behöver inte vara Einstein för att förstå varför just Manson begriper en sån enkel sak, Manson själv har nog inte bara åkt räkmacka genom livet.

Varför jag kom att tänka på detta är bland annat för att vi sett mycket dokumentärer på sistone. Jag tänker exempelvis på "Decline of Western Civilization" som jag recenserade tidigare & storyn där. Hårdrock har alltid fått mycket skit av samhället & alltid tillhört grupp som varit lätt att skylla på. Rebelliska tonåringar? Jajamensan, det är hårdrockens fel!

Bilden ovanför föreställer Dee Snyder, en smart kille precis som Marilyn Manson. Twisted Sister var (är) en grupp som skrev texter som ofta kritiserade skolsystemet & konflikter mellan föräldrar & barn. När PMCR ville införa musikcensur så var han en av de som satt i rättegången & vittnade mot censur & varningsetiketter (numera de välkända "Parental Advisory"). Twisted Sister-låten "We´re not gonna take it" var en låt som låg på PMCR:s Filthy Fifteen & detta + deras "provokativa" texter gjorde förstås att Dee hade dåtidens onda öga på sig. Dee var en av dåtidens Manson, men hur mycket skrattar vi inte åt det nu? Vilket skämt, hur kan denna halvtransa varit en "fara"?

Varför ska vi alltid skylla ifrån oss? Ja, jag vet inte, men att skylla på det mest uppenbara är alltid det enklaste tydligen. Det vi måste komma ihåg är dock att människor spelar roller & det förstår säkerligen 95% av befolkningen - det är de där ynka 5 procenten som alltid skyller ifrån sig på några helt oskyldiga. Är det inte Mansons "satanist"-shower så är det videovåldets fel & gillade inte den där mördaren att spela Quake? Pang, där har vi det, det är tv-spelets fel! Alltid är det "nåns" fel, men det verkar aldrig vara föräldrarnas fel, eller utebliven pyskvård som ligger bakom.

Manson heter Brian Hugh Warner & Dee Snyder är till vardags David Daniel Snyder - de spelar roller & det borde folk veta vid det här laget. Sluta gnäll på "ondskefull hårdrock" (& alla andra former av syndabockar) & ta det för var det är, provokativ rock med mer vettigt innehåll än vad folk ser vid första anblicken - de mest provokativa är ofta de som har mest att säga.

Jag tycker helt enkelt att vi ska göra som Manson sa, lära oss att lyssna. Lyssnar vi på de som har problem i tid så hinner nog mycket aldrig hända. Tack Manson för den visheten!

Photobucket

5 kommentarer:

Kakan sa...

Jag köpte Mansons självbiografi,tyvärr för min del va den på engelska(kommer snart på svenska).Jag har alltid gillat Manson ,som du skriver Johanna så är han en väldigt missförstådd men vis man!
Satan att jag skull glömma häftena,men hinn jag kan jag komma förbi och visa lite.

Hanna sa...

Äsch, det var ju jag som svarade så sent, det gör inget! Jag måste iof till Umeå snart ändå & kolla med hår osv, så är du i stan då så kan jag ju svänga förbi å låna dem. Det tar ju ändå lite tid innan allt är klart, så jag hinner nog inte få ihop så mycket just nu ändå :)

Kul med Bulgarien, gillade du det? Jag gillade inte riktigt det, men det var mest för att det inte fanns nåt att göra förutom att sola & bada. Maten var dock billig, men vi åkte lite fel tidpunkt så halva veckan var dåligt väder-det var nog mest därför jag var anti :)

Vad gör i Villis nudå?

Kakan sa...

Jag va i Sunny Beach för 16år sedan,gillade inte alls det så dit vägrade jag fara.Så vi var dom enda på hela planet som for till Sozopol,jävligt nice att slippa alla fulla skrikiga singelmorsor som va med.Sozopol va jättemysigt,kullerstensgator och gamla hus.OCH otroligt billigt,bland det dyraste vi åt va på Mcdonals vid flygplatsen.Dubbelt så dyrt som i Sverige,kan ju inte va många bulgarer som käkar där!
På Lördag ska vi ha en liten kusinträff på mammas sida,vi är 7 kusiner(på pappas har jag 1).Ska bli kul.Hör av dig när du far till Umeå.

Hanna sa...

Ja, vi var ju där i SunnyBeach yes...Sozopol låter däremot jävligt najjs, kanske värt att testa igen då om man får lust? Sunny Beach åker jag aldrig mer till! :/

Jag har tänkt köpa Mansonboken länge, men aldrig tagit mig för - idag är nog en bra dag att göra det däremot :)

Ea sa...

Om jag inte missminner mig eller var så pass full att jag blev mytoman för en kväll så har jag för mig att jag satt och snackade med Manson på en klubb i Miami typ 2001. Det ni! :)