14 april 2009

Föräldraskap del 1.

Innan jag fick barn så varken gillade jag barn, eller hade speciellt bra hand om barn. Jag gruvade mig mycket inför det kommande föräldraskapet & kände att jag nog inte skulle bli en tillräckligt bra mamma. Jag tyckte att jag var för "oseriös" & egocentrisk för att bli en bra mor & jag kände även att jag inte ville göra avkall på mitt fria & bitvis vilda liv.

Jag har iakttagit både vänner & bekanta genom åren & jag måste tyvärr säga att de allra flesta har avskräckt mig från att bli förälder. Människorna i fråga har i mångt & mycket blivit tråkiga & trista & lever enbart för sina barn, inte för sig själva. Så ville jag inte att mitt liv skulle bli, jag ville fortsätta vara Johanna, inte en sunkig & trist småbarnsmorsa i inlandet som inte gör något kul för sig själv längre. Jag vägrade bli en sådan som inte ens kan gå på bio, eller en middag med anledningen att "Jag har ju barn".

Trots allt så blev jag inte en sån & det är jag så glad för. Nu när omställningen till småbarnsmamma är klar, så måste jag säga att jag kom ut ur förändringen oförändrad - förutom att jag är mamma nu förstås.

Jag vill bara säga att det faktiskt går. Det går att behålla sig själv, man behöver inte bli tråkig bara för att man blir morsa & man behöver heller inte vara en oseriös & dålig mor - det går att kombinera, det gäller bara att anstränga sig lite.

Det är mitt tips till er: Fortsätt vara er själva. Människor som enbart lever för sina barn blir så tröttsamma & förmodligen beror detta enbart på att de verkligen skulle behöva vara sig själva lite mer & skapa egna intressen som inte bara går upp i barnet. Givetvis lever man för sina barn, men det måste kunna kombineras - våga lämna bort barnen en helg & festa loss, åk på kärlekssemester utomlands bara ni två & unna dig den där übercoola skinnjackan istället för att köpa ett dyrt babygym.

För att bli en bra mamma så måste man må bra i sig själv tror jag. Gör du avkall från allt du tidigare gjort, så kan du omöjligt må bra. En nöjd & glad mamma är en riktigt bra mamma!

...& ja. Jag är mycket nöjd med mitt moderskap. Jag törs säga att jag är en supermamma!


Photobucket

2 kommentarer:

Emily sa...

Bra skrivet. Håller verkligen med. En del tyckte ja var skitkonstisom åkte till stallet ett par timmar varje dag fastän lillan var nyfödd. Men vafa, jag BEHÖVER stallet för att få vara ifred en stund och få vara mig själv. Sen när jag kommer hem därifrån är jag så himla tillfreds och har energi att leka med lillan i timmar. Hade jag inte mitt stall hade jag förmodligen varit ett nervvrak. Jag är inte heller någon barnpreson egentligen, men om man jämför sig med andra så inser man att man nog är en rätt hyfsad förälder än fast man inte lever barn dygnet runt och bara sitter på fmiljeliv.se och byter recept.

Martina sa...

Bra skrivet! Håller helt med dig här!