20 augusti 2008

Barbapapa.

Jag har förstått att det är fler än jag som har Barbapapa som absoluta favoriterBarbapapa kicks ass, thats for sure!

Barbapapa kommer ursprungligen från Frankrike & skaparna heter Talus Taylor & Annette Tison. Ordet Barbapapa kommer ifrån barbe á papa som på franska betyder spunnet socker, sockervadd. Böckerna skrevs på 70-talet på franska, men översattes till 30 språk. Det har skrivits många böcker & häften om Barbapapa, men exakt hur många är svårt att säga. Barbapapa fanns tom som en egen serietidning mellan åren 1977-1980 – dessa tidningar vore minsann något att få tag på!

Det var dock tv-serien som kom 1974 som gjorde att Barbapapa nådde en bredare publik. Serien från 1974 är på 45 avsnitt a´5 min & denna serie bygger på böckerna. Denna serie går att få tag på i åtminstone VHS-format. 1999 gjordes ännu en serie som heter Barbapapa jorden runt, men denna serie är mer pedagogisk & bygger på nyskrivna manus. Den handlar om att Barbapapa reser jorden runt & lär sig om djur & natur i olika världsdelar. Den omfattar 50 st 5-minutersavsnitt & finns på DVD.

Det välkända serieintrot, detta dock på franska.Vad är egentligen grejen med Barbapapa & hans familj?
Jo, de kan praktiskt taget ändra form till vadsomhelst! Färgen & storleken verkar dock aldrig förändras, så vill han bli en snigel så blir han en stor rosa snigel. Här förstår ju okunniga på en gång att Barbapapa kan lösa i stort sett allt med denna förändrande egenskap, ska han t.ex skörda sin åker så är det ju bara att göra sig till en traktor & Barbamama kan exempelvis göra sig till en höuppsamlare – mycket praktiskt alltså!

Hur kom blobbarna till? Jo, självaste Barbapapa föddes tydligen i en trädgård när en snubbe vattnade sin rabatt! Efter diverse äventyr så träffar han sedan en flicka av samma art som heter Barbamama – även hon hade mirakulöst uppstått i jorden. När de blivit kära i varandra så la Barbamama 7 st ägg & dessa visade sig bli sju barn som alla hade olika färger & intressen.

Barbapapa & Barbamama är ett par som alltid står till tjänst. De är artiga, fantasirika, påfundiga & dessutom föräldrar till sju barbabarn. Allt detta plus förmågan att ändra form, gör att de aldrig misslyckas med att lösa ett problem! De är alltid vänskapliga & hjälpsamma & deras goda vilja kan omöjligt ifrågasättas.

Barbastarks största intressen är sport & mat. Ibland ser man honom iklädd i hatt & förstoringsglas följd av hunden Lolita & det är för att han gillar att leka detektiv. Han gillar att bestämma & kan ibland verka lite mallig, men egentligen är han jättesnäll!

Barbafin är den utseendefixerade & hon tycker själv att hon är den snyggaste i familjen. Hon gillar givetvis parfym, smink & smycken, men är jätterädd för småkryp. Hon brukar ibland svimma när hon ser ett kryp & sådant tycker hennes bror Barbaskön är riktigt töntigt!

Barbazoo är den hjälpsamme. Han är även den som hängivit sitt liv till sitt stora intresse djur & natur. Han är en riktig naturnörd & kan allt om växter, klimat osv. Hans naturintresse innebär också att han ofta måste sätta käppar i hjulen för Barbaflinks farliga experiment.
Barbabok är den smarta & hon gillar att läsa böcker vilket gjort henne mycket allmänbildad. Hon kan vara lite svår & bråkar ofta om ledarskapet med Barbastark. Hon har mycket humor, men hennes syskon får akta sig för att stöta sig med henne!

Barbaflink är en duktig vetenskapsman & kan allt man bör kunna om kemi, biologi & fysik – nästan. Ibland kan hans experiment få katastrofala följder & då är det tur att han har sin bror Barbazoo som ser efter honom!

Barbalala är den musikaliska & kan spela många olika instrument, men är även som sin bror Barbazoo intresserad av djur & natur. Hon är en glad dagdrömmare som sällan blir arg & hennes lugna temperament smittar av sig på hennes syskon.

Barbaskön är den enda som är hårig & han är känd för sina konstnärstalanger. Han är väldigt känslig, men Barbaboks ironiska kommentarer kan ibland få hans heta temperament att gå i taket!
Detta är den svartvita hunden Lolita som Barbastark har till hjälp när han leker detektiv.

Själv älskar jag Barbapapa & har alltid gjort det! Berättelserna är så gulliga & jag tyckte det var så spännande när de förvandlade sig. Att de är så populära kan nog mycket bero på att de är så söta & färgglada + att de givetvis kan göra sig till roliga saker.
Nuförtiden så finns ju hur mycket saker som helst med Barbapapa, han har minst sagt blivit trendig. Här är ett gammalt inlägg från mig när Barbapapa var relativt ”nytt” trendmässigt, nu kan man ju köpa vilken skit som helst, varsomhelst. Jag tror att storheten ligger i att det faktiskt är rätt stilrena grejer, Barbapapa har ju faktiskt en hög klass på designen!

Har länge tänkt att köpa på mig alla Barbapapafilmer till Juni & nu är det väl hög tid att börja om man ska få råd. Jag har en sjuk tanke att jag vill visa alla mina barndomsprogram för henne, inte bara för att jag är övernostalgisk, utan för att jag tycker att det var bättre förr…faktiskt!

signatur

2 kommentarer:

Stina G sa...

Go Kväll!

Ja, omställning kan jag hålla med om... De som också är charmigt är ju att dom kan överraska en lika fort med att vända rutiner! Förstår att de tar på när hon inte sover på dagarna, G hade också någon sådan period. Men som sagt, de ändrades när jag minst anade de. Så hoppas de är så för dig oxå.

Vi blir kvar i Umeå. trivs här. Har i dagarna tittat på radhus ENDAST 1,9 Milj-Sjukt! Får se jur de blir vi sitter inte direkt i sjön, bori en 3:a.
Jag jobbar på IVA, trivs som fisken där. Får se om jag ska jobba någon natt x-tra nu till hösten har inte bestämt ännu.

Ha de gott.
/Stina

Yaro Gabriel sa...

www1004
canadian goose
true religion jeans outlet
ugg boots clearance
soccer shoes
ray ban sunglasses
fidget spinner
adidas outlet
true religion jeans
north face
true religion