17 augusti 2008

Babar.

Alla minns vi ju elefanten med grön kostym!
Babar är ju den lite underliga & smått töntiga elefanten i Jean & Laurent de Brunhoffs barnböcker. Babar är alltså ett franskt påfund & gjorde sin debut redan 1931 i ”Sagan om Babar, den lilla elefanten”. Fram till 2006 så verkar det ha skrivits 18 böcker om Babar & gjorts 8 filmer & serier.

Elefanten Babar föds & växer upp i djungeln, men en hemsk dag så får han bevittna när hans mor dödas av jägare. Han flyr till stan & träffade Madam, en tant som tar hand om honom. Senare i livet återvänder Babar till djungeln & blir då utnämnd till kung. Som kung så introducerar han den ”västerländska (mänskliga) kulturen” & det är detta som gör att elefanterna börjar bära kläder.
Han gifter sig med sin ungdomskärlek Celeste & får barnen Pom, Flora & Alexander, sedermera föds även Isabelle. De bor i det kungliga slottet i Celesteville & där bor även hans kusin Arthur, Pompadour & Cornelius (Babars rådgivare) & apan Zephir, Babars barndomskompis.
Grannstad till Celesteville är Rataxsville, noshörningsland. Rataxes är kung där & noshörningarna & elefanterna ligger i ständiga konflikter. Rataxes är gift med Lady Rataxes & har sonen Victor. Rataxes rådgivare Basil har också en framträdande roll i berättelserna.


Det här introt (dock engelskt) känns väl igen? Det här är introt på den tecknade Babar-serien som visades mellan 1989-1991 & som kunde ses i t.ex. Björnes Magasin.

Det här “The Adventures of Babar”, en serie som kom 1985. Tycker personligen att detta är lite spooky & jag minns att jag tyckte den var otäck redan när jag var liten. Föredrar definitivt den tecknade versionen framför denna ruskighet!

Jag har sett sjukt mycket Babar under min uppväxt, men ändå måste jag påstå att jag aldrig gillade honom. Det var nåt med den där elefanten & hans familj som jag tyckte var underligt, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var. Han var lite töntig kanske? Kanske hade de underliga röster? Kanske var det dåliga storys? Nä, jag minns inte, men nåt fan var jag inte alls. Dock tycker jag det är sött såhär i efterhand - nostalgi, nostalgi!

signatur

6 kommentarer:

Sandra S sa...

Halloj, du är varmt välkommen på Blingovisning på onsdag kl 19 här på Revirvägen! Ta med dig nån kompis som har barn också! Storlekarna går upp till 128.

Vet inte om du känner till märket men det är ekologiska kläder med retrokänsla. Superduper kvalitet verkligen! Kajsa har bland annat en filt som Bella ganska ofta syns i på bloggen;)

Tror att du skulle kunna gilla kläderna faktist!:) Och så får man kanske se lilla hotlips!:)

Masa dig hit på onsdag alltså!;)

Sarah sa...

Åhh... Jag ÄÄÄLSKADE Babar.... Minns de såå väl hur man hoppades att nått program skulle visas... Nått jag mer älskade va de här gubbarna som kunde göra sej själva till typ vad som helst.. Kommer inte håg vad figurerna hette... men nice va de..=)

Lina sa...

Åh vad jag älskar din blogg! Herregud, man blir alldeles nostalgisk. Du är fantastisk helt enkelt!

Sandra sa...

Jag och Lou ..och tydligen Sarah också tycker att du ska skriva lite om Lou´s absoluta favoriter..BARBAPAPA!:)

Sarah sa...

Ja just de.... Tack Sandra... Har grunnat på de hela dagen.. Barbapappa heter de ju... minns inte riktigt vad de handlade om men bra va de.. =)

Yaro Gabriel sa...

www1004
salomon shoes
skechers shoes
basketballl shoes
nike blazers
issey miyake
canada goose jackets
hugo boss
louboutin shoes
louboutin shoes
moncler outlet