20 maj 2008

View-master.


var en härlig leksak där du kunde titta på bilder, nästan som diabilder. William Gruber uppfann den 1939 & den var från början en leksak för både vuxna & barn.

Man stoppade ner runda skivor med motiv i viewmastern & vips så hade du en 3D-bild I din apparat. Att hålla din viewmaster mot en ljuskälla var en nödvändighet för att få en bra bild & sedan var det bara att klicka med ”spaken” på sidan för att byta till nästa bild & därmed få en hel story uppspelad.

Det fanns från början mest resmål & andra vyer, men med tiden så kom populärkulturen ikapp & skivorna kom ut med lite större ”titlar” (film, tv, seriefigurer, sport m.m). Själv hade jag massa blandat, allra bäst kommer jag ihåg några skivor med Pippi, några med Emil & någon blandskiva som i mitt tycke givetvis var den mest intressanta. Jag hade en hel del skivor & jag undrar just om de finns kvar? Jag hoppas det!

Givetvis har det härliga 80-talets apparater & skivor fått stå tillbaka för nymodiga varianter, men det är ju helt klart det gamla som rockar allra bäst. Den röda härliga apparaten är ju bara hur skön som helst, vem vill ha en ny ”björnapparat” eller liknande, det är ju dödstöntigt!

Det har varit många olika ägare som haft rätten att sälja View-Mastern, men den marknadsförs numer av Fisher-Price & mer än en miljard bildskivor uppges ha tillverkats sedan starten 1939.

Jag hoppas att mina gamla apparat finns kvar, för den ska definitivt mina barn få – den gav mig extremt mycket nöje faktiskt!

signatur


Inga kommentarer: