17 maj 2008

Tablettaskar.


Ovan: Dessa känns det som att jag minns allihopa, även om jag inte kan sätta fingret på exakt vad det är. Jag har definitivt sett dem förr & Zorro minns jag givetvis att mina små hungriga mjölktänder tuggade på.

”En tablettask är ett slags ask i kartong som innehåller godistabletter. Askarna är oftast ganska så små och innehållet brukar väga omkring 25 gram. På många askar står det "öppnas här" på den lilla flik som skall tryckas in för att man ska kunna öppna locket på asken”

Fick en nostalgisk känsla när jag råkade på några gamla tablettaskar jag inte sett på länge – jag slog slag i saken & googlade på ämnet! Det är absolut inte lätt att hitta bilder & fakta på våra härliga gamla tablettaskar, men några kommer fram & man minns helt klart mer & mer när man ser dem.
Här minns jag egentligen bara Kalle Anka tror jag, men de ugglan var så fin så den fick också haka på. Flinta är jag osäker på? Kanske sent 70-tal eller är det en 80-talsask?
Ovan: Dessa askar är ju fortfarande grymt populära & dessa kan du verkligen hitta varsomhelst än idag. TuttiFrutti är allt en riktig plomdragare & Palle Kuling smakar inte mycket alls tycker jag. Zoo, Fruxo, PimPim & Svarta Katten är ju givetvis favoriter & smakar alltid grymt smaskigt.
Det här var mina absoluta favoriter när jag var liten! Givetvis har ju omslaget ändrats (som de flesta av askarna), men man känner fortfarande igen dem. De var mjuka & blev till en stor massa i munnen, smakade ungefär som Ako mint. Tror Zig Zag finns idag också, men är svårfunna.
Drutten åt jag också massor av, men de var i mitt minne rätt smaklösa. Dock är ju Drutten hur gullig som helst & nostalgin är ju total – jättefint omslag allmänt. Jag skulle dö av lycka om jag fick en Druttenask idag!

Jättedåliga bilder, men jag ville bara påminna er om dessa schyssta gamla halsisar – Tenor, Domino, Tulo & Figaro. Jag tror även Baryton var en vanlig halsis. Ett starkt barndomsminne jag har är att Ewa & Sarahs farmor alltid bjöd på Domino – jämt! De var förövrigt goda ju, vars tog de vägen? Såhär i efterhand börjar jag ana nån koppling på Tenor, Domino, Figaro & Baryton - är alla döpta efter typ nåt operaaktigt eller?

Knasen var ju grymt goda & jag är osäker på om de finns kvar? Dessa har jag ätit mycket under min uppväxt & om jag minns rätt så tror jag det var moster Gudrun som var tokiga i dessa? Jag kan dock minnas fel. Det var kolafyllning med chokladöverdrag iaf.

Violtabletter åt jag & Ewa som galna & de finns kvar än idag.
Det svåra är bara att få fräscha tabletter, ofta är de stenhårda fastän de bör vara toksega. De är så sega att de sätter sig exakt överallt i tänderna, men de gör inget, för de är ruskigt goda. Vi vet dock inte en enda man som uppskattar en god violtablett, så jag antar att det bara är en tjejgrej. Emser finns också än idag & de har funnits länge. De är grymt goda halstabletter & det är dessa som många löser upp i varm mjölk & dricker när de är förkylda. De svarta pastillerna här är salmiak, jag hittade ingen ask för dessa, men de såg ut såhär & smakade typ…tja…så goda var de egentligen inte, men de fanns då under hela 80-talet.

Ovan: Salt i Sol (hederliga lakritspastiller), Tuffy (tror de gick att finna i Tom&Jerrypåsar), Pelle Svanslös, Zoo lakrits & Fantomen. Alla dessa minns jag mycket väl, men Mörk Halstablett är jag osäker på. Jag minns utseendet, men jag tror inte jag ätit den? Allmänt coola omlag hade askarna förr iaf!

Smurfaskarna tillhörde givetvis mina favoriter, speciellt lakritssmurfen (den gula kartongen). Den gröna var gelegodis, den röda var lite hårdare, men sega pastiller & den gula var som sagt saltlakritspastiller. På baksidan av askarna gick det att finna olika avbildade smurfar, olika på alla askar.

Givetvis har jag hittat fler askar på nätet, dock är de mycket svårfunna, men det är dessa som jag tagit upp som jag kommer ihåg. Antar att de just är ifrån 80-talet helt enkelt då jag som liten knatte knaprade pixiaskar i frenesi.

Hade ni någon speciell barndomsfavorit?

signatur

6 kommentarer:

Maya sa...

Måste tacka dig! Du e helt underbar! Blev så glad när jag hittade din sida, har letat länge efter dessa godisaskar. Blev så nostalgisk att jag nästan började böla:). Åter TACK!!!

Anonym sa...

konsum franska

PEter sa...

Åh jag älskade också lakritssmurf godis, det fanns på påse också och då var dom större. Det grämer mig att det inte finns längre.

Anonym sa...

dom fyrkantiga hette salmiakki, enda referensen Fazer har kvar till dom är sin glass http://www.ciao.se/Fazer_Salmiakki_Glass__Recension_113432
tror namn å smak säger det mesta

Suomiflicka sa...

Vi finnar är väl så tokiga i salmiak att det skulle bli ramaskri om Fazer slutade med sina pastiller!

http://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/tuotemerkit/fazer-salmiakki/

johan.backstrom sa...

Skriv på namninsamlingen, för att tablettasken Palle Kuling ska kunna komma tillbaka!
http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Tablettasken_Palle_Kuling