26 maj 2008

Snören, snablar & remmar.

Jag ägnar ett blogginlägg till det godaste barndomsgodiset – ett godis som dessutom forfarande finns i viss utsträckning. Remmar, snören, snablar, snurror – kärt barn har många namn!

Fatta så sjukt gulliga påsarna var på 80-talet, de var mycket finare då än nu - man blir ju nostalgisk av att bara se på omslagen! Kolasmaken representerades av en cowboy, lakrits av någon djungelmänniska, saltlakrits av en sjöman & hallon av en indian. Nu finns väl inte hallon längre, visst är det jordgubbssmak på de röda snörena?

Hursomhaver hade jag dött av lycka om Malaco hade fått för sig att gå tillbaka till dessa gamla charmiga påsar istället för de nya, moderna påsarna med någon töntig elefant. Det var bättre förr, det är ett som är säkert!

Nåt som var ännu godare än själva snörena var givetvis snablarna & snurrorna. Snablarna var långa & ganska grova, samt lite tvinnade & snurrorna var uppbyggda av en lång bred sträng som rullats ihop till en snurra, den hade ”infrästa spår” i strängen & i mitten på dessa snurror så hittade man en rund stenhård godis som smakade skit. Båda snablar & snurror kom i smakarna jordgubb(hallon?), kola & lakrits & dessa kunde man hitta i disken på diverse bensinstationer, alternativt kiosker.

Snablar & snurror har vart borta grymt länge från åtminstone Vilhelmina, men häromdagen såg jag röda snablar i kassan på OK! Dock var det rena rövarpriset mot förr, 10(!!!) kr! Jag tror de gick på typ 4 spänn på 80-talet. Iaf så köpte jag givetvis en röd snabel som generellt smakar lite kemiskt faktiskt, men den var jättehård & inte alls god. Tricket är att de ska vara fräscha & sega, inte hårda & töra.

Snurror & Snablar kanske finns i välsorterade kiosker i stan, för här går de inte att få tag på längre – trots att det var bland det ”vanligaste” godiset jag minns från det att jag var liten. Snablarna kom även ut i påsform ibland & kallades ”Mini-Snablar”. Dock var dessa aldrig riktigt lika charmiga som de riktiga bensinmackssnablarna.

Jag saknar snablar & snurror, vars tog ni vägen?

signatur

2 kommentarer:

Sarah sa...

Ett tips... När jag var hemma såg jag att de hade snurrorna hos Roberts affär... BULLENS TIPS alltså... Jag var ju givetvis tvungen att köpa.. å oj så gott de va... Har du tur finns de kvar där..

Yaro Gabriel sa...

www1004
canada goose outlet
coach factory outlet

moncler outlet
true religion jeans
ugg boots
coach factory outlet
coach outlet
ugg boots
tory burch outlet