11 maj 2008

Gnuttarna.


Eftersom jag tidigare bloggat om Bobo så är ju Gnuttarna en självklar fortsättning – det var ju dessa som egentligen gjorde Bobo till den store favoriten. Gnuttarna rocks!

Hur gnuttarna kom till kan ni läsa här nedan. Jag har valt att skriva bildtexterna under bilderna eftersom det från början syntes väldigt dålig vad det stod. Som ung gnuttälskare så kanske ni förstår varför jag var sjukligt fascinerad av blöta myrar när jag var liten…

Tack till dig som scannat.

Gnuttarna är likt Bobo skapad av Lars Mortimer (”Hälges” upphovsman) & den är producerad på 80-talet. Först återfanns gnuttarna i Bobo, men dessa blev sedermera en spinoff till Bobo & fick sin egna serie. Gnutten & Co fanns i tidningshyllorna 1985-1988 & Gnuttarna gick att hitta 1990. Gnuttarna kunde även hittas i veckotidningsserien Bobo & Gnuttarna.
Vad är då gnuttar? Jo, det är små huvudfotingar med vit lurvig päls som lever i skogen. En av gnuttarna, ”Gnutten”, bor hos Bobo i hans grotta, men de övriga gnuttarna bor i ”Gnuttbyn”. I gnuttbyn bor enligt Gubbgnutten exakt 18-40 gnuttar. De är ca 2 grankottar höga & i stort sett vegetarianer. De äter gärna morötter & äpplen, men även blåbär ibland.
En sallad på morötter & äpplen kallas på gnuttspråk för ”moppelsallad”, men vi människor säger ibland gnuttsallad. Moppelsallad är det bästa en gnutt vet & den passar perfekt till morotssaft. Man tillreder en moppelsallad genom att ta ett bett av ett äpple & ett bett av en morot & sedan låter man dessa blanda sig i magen.

Gnuttarna är kända livsnjutare & de vilar gärna eller kittlar varandra, eller sig själva, under fötterna. De gillar inte grejer som är kantiga & raka, utan det ska vara runda, mjuka saker. Kända gnuttuttryck är bland andra: ”Milda Morötter!” (här visas morotens betydelse för en gnutt) & ”Får man inte koppla av en stund innan vi ska ha roligt!?” (här visas tydligt en gnutts prioriteringar).

Gnuttarna är ett gäng bestående av enbart män i stort sett. Gnuttor finns & har siktats i vissa avsnitt, men de är ovanliga & bor i andra byar. Först såg alla Gnuttar likadana ut (förutom Gubbgnutten) samt att de enbart talade med utropstecken. När sedan Smurfarna blev populära så tog Gnuttarna efter lite av deras sätt att kommunicera & ännu senare började Gnuttarna att prata ”normalt”. Det var även först vid den här tiden som Gnuttarna utvecklade sina egna personligheter, tex Tröttgnutten & Hungergnutten.

Karaktärer
Gubbgnutten är ledaren. Han har glasögon, skägg & käpp. Han säger ofta ”…& så vidare”. Han har massa böcker i sin hydda där han finner svar på de flesta frågor.
Spelgnutten kan spela lyra & trumpet & är dubbelt så lång som de andra gnuttarna.

Tröttgnutten är en riktigt lat gnutt som vill sova 23 timmar per dygn.

Hungergnutten har en ovanligt stor aptit & skörden måste låsas in så att inte Hungergnutten kommer åt den & äter upp allting.

Tuva är en myrponny med kort stubin. Mycket god vän till Hungergnutten.

Spader är en lurvig sak med en spade till svans. Finns i underlandet.

Klockväckan är en fågelliknande varelse med klocka som kropp.

Vässarna har kung Skarp III i spetsen. Dessa hotar att ta över skogen & vässa allting i sin stora vässarlåda. De har ökända ramsor som ”Allt som är runt & kasst, ska bli rakt & vasst” & ”Allt som är mjukt & fjantigt, ska bli vasst & kantigt!”

Gnuttätaren är gnuttarnas fiende nummer 1. Han är en grön varelse med lång nos, springer snabbare än gnuttarna & har både bra lukt & hörsel. Han vill så gärna äta gnuttar eftersom det är det bästa han vet, men han har aldrig lyckats äta någon så istället får han leva på bär & svamp. Han rådfrågar ofta ”Stora Gnuttfångarboken” & han har en hemsk fru som inte tror på att gnuttarna ens existerar. Tidernas största loser kanske?

Rudolf Knorr var en snubbe som även han försökte sig på att jaga gnuttarna ett tag, men han kallade dem för ”skogsknorrar”.
Enligt Gubbgnutten ligger gnuttbyn djupt inne i skogen i norr. "Man följer stigen nedanför de blå bergen, förbi tjärnen och över myren. Sen svänger man in mellan granarna och går till jättestenen. Klätta upp på den så kan du se byn... och så vidare."

Givetvis minns jag inte alls själv, mycket är funnet bland annat på Wikipedia. Min egna favorit var den långa gnutten (Långgnutten?), han hade blivit så lång pga att han fastnat i sitt hål in till "gnutthuset" & därav blev tvungen & dras ut = hans kropp blev utdragen.

Gnuttarna var ju bara för söta, varför togs de bort?signatur

2 kommentarer:

Anne-Len sa...

hej! jag bvev så fascinerad av din sida där du skrivit om Gnuttarna :)
jag har alltid kallat mej Gnutt på MSN o Chatt och i min space...
jag bara undrar om jag får kopiera det du skrivit om Gnuttarna till min blogg ???

kram Anne-Len alisas Gnutt

Yaro Gabriel sa...

www1004
ray ban sunglasses
jordan 4
jordan shoes
coach factory outlet
superdry uk
canada goose clothing
red bottom shoes
ferragamo belt
jordan shoes
yeezy boots 350