09 maj 2008

Bobo.

Något jag verkligen saknar är serien ”Bobo”, det var den bästa tidningen jag visste när jag var liten.
Bobo är en blond trollbjörn som bor i sin Bogrotta i Storskogen tillsammans med korpen Hugge & dockan Klara. Vissa källor tyder även på att en av gnuttarna*, Gnutten, också bodde här, men detta minns jag inte. Bobo är en orange liten filur iklädd en grön hatt & han har dessutom en magisk kikare, Flaxkikaren, som gör att han kan förflytta sig jättesnabbt över stora avstånd. Att Bobo älskar gurka är heller ingen hemlighet, speciellt ostsmörgåsar med saltgurka på.

Bobo gavs ut mellan 1978 & 1989, men de sista åren bytte serien namn till ”Bobo & Gnuttarna”. Efter det fick den heta enbart ”Gnuttarna”, men den kom under 90-talet ut i enbart 6 nummer innan den las ner för gott. Serien var förövrigt uppfunnen Lars Mortimer, numera mer känd för att ha skapat serien ”Hälge”.

*Gnuttar var de små vita yviga huvudfotingarna som härstammade från myrmarker. Gnuttarna hade en betydande del i Bobos äventyr, men om dessa skriver jag nästa gång.

För att aktivera den blå Flaxkikaren så ska man vrida fram bokstäverna till FLAX, titta mot den plats dit man vill komma & säga ”Vrid ringarna till max, så dom bildar ordet FLAX!” Flaxkikaren är Bobos främsta hjälpmedel & hjälper honom ur otaliga kniviga situationer. Här finns strippen där Flaxkikaren används för allra första gången.

Några karaktärer:
Klara
är en rödhårig docka som kommer ifrån stan, men bor under en tid hos Bobo. Hon är länge en av huvudpersonerna i serien, fram till dess hon väljer att flytta tillbaka till stan. Hon fortsätter dock att ofta komma tillbaka till Storskogen på besök.

Hugge är den närsynta korpen som också bor hos Bobo. Ibland kommer han på sig själv med att tänka på hur han gör när han flyger & detta medför ofta att han tappar flygförmågan & faller till marken. Hugge är mycket klok & gillar att läsa.

Gnutten En av gnuttsläktet, bor också hos Bobo.

Frida är också en blond trollbjörn & bor i sin trädkoja. Hon dök upp senare i serien & blev med tiden Bobos flickvän mer eller mindre.

ResareFrasse var en hund som reste mycket likt en vagabond. Han hade egna inslag i tidningen där han berättade om sina resor & han hade ofta många intressanta saker från utlandet med sig.

Råttilia är skogens coolaste tant. Råttan bor i en stubbe.

Mickel Smarting är en småbusig räv som bor i en lya.

Verkar´n är en björn som jobbar som snickare. Han bor med sina två kids Nubb & Stubb i en stuga vid ån.

Elmer Älg är en poet.

Racke Räv är en otrevlig typ som ofta hittar på fanskap tillsammans med Skummisarna.

Skummisarna är ett gäng som där dessa typer ingår; Grisen Zork, Hunden Öhrnie & Råttan

Rådis.

Eremiten är en filur som bland annat lagade Bobos flaxkikare en gång när den gick sönder.

Ugglan är en typ du kunde ställa frågor till i tidningen. Ugglan vet det mesta.

Bergtrollen är flera olika. Bland andra finns Drottningen, Kung Tramses & Prins Truls. Truls är den som sedermera skänker Bobo sin trollring.

…tillkommer gör även Gnuttarna & Gnuttätaren, men mer om dessa senare.

Övriga karaktärer: Love Lodjur, Roger Mård, Snoken Alvar, igelkotten Pigge, dockpojken Leonard, trollkarlen Hux Flux och hans talande träd Barkis, knorrjägaren Rudolf Knorr, Anton syrsa, Grävlingen, skogsmössen, kattungen Tigern, Billy bäver.
Förutom Storskogen så nämns även platser som storstan, vilda älven & Trojeborg. Labyrinten Trojeborg tillhör Bergstrollen. På kartan av Storskogen syns även Spökruinen (”gamla ruinen”), Skummisarnas tillhåll, Branta klippan, Dimmiga Bergen, Bergatrollens Grottor, Trollskogen, Ängen, Hemliga Svarttjärn (”svarta tjärnen”) & Resten av världen.

Givetvis minns jag inte allt själv, utan har tagit hjälp av bland annat Wikipedia. Dock är det jättesvårt att hitta bilder & info om dessa härliga godingar, så jag tror jag måste gå på loppis & spana på om det finns några gamla Bobo-ex kvar. Jag vill läsa & jag vill framförallt läsa dessa gulliga storys för mina barn!

Bobo, I´ll miss you!

signatur

3 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart!! Jag är inte speciellt nostalgiskt lagd, men det här berör mig verkligen :) Tack för att du tog dig tid att skriva. Kan vi få en Gnuttätaren-special, kanske..?

Anonym sa...

Jag har faktiskt alla utkomna nummmer av Bobo hemma. :) Samlade på mej dem som liten under nittiotalet, köpte begagnat och det var ingen högt värderad tidning så de gick att få för en krona styck, ca. Det borde fortfarande vara lätt att få tag på på loppisar och serieantikvariat, Bobo är en svensk barnserie och tillhör en genre av serietidningar som (tyvärr, på ett sätt) inte är högt värderad.

Sedan stämmer det inte att serien bytte namn till Gnuttarna, det är ett fel i Wikipedia-artikeln, tror jag faktiskt, och trots att jag brukar redigera på Wikipedia och faktiskt ändrat i artikeln om Bobo, har jag av ngn anledning inte rättat. Såvitt jag vet så ligger det till såhär: i mitten av 80-talet fick gnuttarna en egen tidning, Gnuttarna (& Co? Osäker..), som gavs ut med ett tiotal nummer per år (10? 12? Minns inte på rak arm), så att tidningen Bobo och tidningen Gnuttarna gavs ut parallellt ett tag. Den senare innehöll bara serier som handlade om gnuttarna i Gnuttbyn, medan innehållet i den förra var blandat. Sedan stämmer det att tidningen Bobo bytte namn till Bobo & Gnuttarna under 1988, en tidning som kom ut med sitt sista nummer 1989 (tyvärr, ganska snart efter att jag börjat läsa den). Därefter återuppstod istället tidningen Gnuttarna, och gavs ut i en handfull nummer under början av nittiotalet, på det viset stämmer det. Men jag tror inte den tidningen innehöll några Boboserier, eller i så fall inte mycket sådant material. Alltså var det imho inte riktigt samma tidning.

Lite info från en serienörd. ^^ Och jag som bara sökte bilder på Resare-Frasse. :p

Och jo, jag gillar Bobo ganska mkt också, även om det trots allt inte var min favoritserie som liten; Bamse smällte högre. Och Goliat var bra också.

Hanna sa...

Tack för din kunskap Embla! Jag har faktiskt tänkt att börja köpa upp lite Bobo, några har jag redan hittat på loppisar, men fler ska det bli - liten Juni måste ju få läsa mammas favoriter :)

Jag läste givetvis också både Goliat & Bamse, tror jag prenumererade på båda, dock osäker. Det roliga är att dessa serier håller än idag, jag tycker de är fruktansvärt charmiga.

Mer 80-tal till oss!